Svet
3 ogledov

Na ceste Bruslja 100.000

Vseevropske demonstracije so se še pred začetkom krize leta 2008 odvijale v Ljub Žurnal24 main
Evropski protesti. V Bruslju konec septembra pričakujejo sto tisoč protestnikov, več kot sto iz Slovenije.

Barcelona. “V večini evropskih držav se je nabralo toliko slabega na račun delavskih pravic, da je prav, da tudi z evropskimi demonstracijami opozorimo na nujnost spremembe odnosa do delavstva,” pravi Dušan Semolič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Postopno stopnjevanje
Zaradi varčevalnih ukrepov vlad bo na poziv Evropske konfederacije sindikatov, katere članica je tudi ZSSS, 29. septembra v Bruslju delavski protest. Pričakujejo okoli sto tisoč udeležencev, po besedah Semoliča pa jih bo zaradi razdalje večina iz držav blizu Belgije. Prek ZSSS se jih bo v Bruselj po njegovih besedah odpravilo več kot sto.

Bodo demonstracije pomenile prelomnico glede delavskih protestov proti varčevalnim kriznim ukrepom? “Toliko protestov, demonstracij in stavk, kolikor jih je v tem letu v Evropi, že dolgo ni bilo,” razlaga Semolič. Demonstracije v Bruslju bodo po njegovem tako le še en korak v postopnem stopnjevanju pritiska sindikatov.

V Sloveniji protesta ne bo
Na isti dan je v Španiji napovedana splošna stavka, spremljajoči protesti pa bodo tudi na Portugalskem, v Italiji, Latviji in na Poljskem. V Sloveniji na ta dan demonstracij ne bo, pravi Semolič.

Leta 2008 v Sloveniji
Vseevropske delavske demonstracije so aprila 2008 potekale tudi v Ljubljani. Po podatkih organizatorja se jih je udeležilo 35 tisoč ljudi, policija pa je takrat naštela deset tisoč protestnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.