Svet
19 ogledov

Na dan Kristusove smrti

Razpelo.
1/17
Žurnal24 main
Velikonočna praznovanja so na vrhuncu. Na veliki petek se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu.

Tako v katoliških kot v pravoslavnih cerkvah je veliki petek edini dan v letu, ko ne obhajajo maše. Pripravijo posebna bogoslužja, s katerimi se spominjajo Jezusove smrti na križu. V evangeličanskih cerkvah pa oltar pogrnejo s črnim prtom in nanj  postavijo trnovo krono.

Križev pot
Po vsem svetu molijo križev pot, v nekaterih krajih pa med procesijami odigrajo Jezusovo trpljenje. Papež Benedikt XVI. bo obrede velikega petka vodil drevi v baziliki sv. Petra. Ob 21.15 bo pri rimskem Koloseju vodil molitev križevega pota.

Veliki petek v Sloveniji
Ljubljanski nadškof Anton Stres je bogoslužje velikega petka vodil v ljubljanski stolnici. V mariborski stolnici bo ob 15. uri bogoslužje križevega pota, ki se ga bo udeležil tudi mariborski nadškof metropolit Franc Kramberger, ob 19. uri pa bo tam večerno bogoslužje vodil mariborski nadškof pomočnik Marjan Turnšek.

Evangeličanski škof Geza Erniša je imel bogoslužje v Moravskih Toplicah.

Letos na isti dan kot katoličani in evangeličani veliko noč obhajajo tudi tisti pravoslavni kristjani, ki uporabljajo julijanski koledar. Tako bo tudi paroh Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani Peran Bošković v pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda vodil večerno bogoslužje ob 17. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.