Svet
11 ogledov

Na desetine mrtvih pred ambasado

Bejrut Libanon eksplozija
1/2
Reuters
V dveh eksplozijah blizu iranskega veleposlaništva v Bejrutu je umrlo na desetine ljudi. Skupina povezana z Al Kaido je prevzela odgovornost za napad.

Po najnovejših podatkih se je število smrtnih žrtev v dveh eksplozijah pred iranskim veleposlaništvom povečalo na 23, poroča Reuters. Med smrtnimi žrtvami je tudi kulturni ataše Ebrahim Ansari. Na desetine ljudi, okoli 150, je ranjenih, gmotna škoda na bližnjih stavbah je velika.

Odgovornost za napad je prevzela skupina, povezana z islamsko teroristično skupino Al Kaida.

Prvo eksplozijo je povzročil samomorilski napadalec na motorju, medtem ko je druga, veliko močnejša, odjeknila kot avtomobil bomba. Lokalni mediji poročajo, da so na kombi naložili sto kilogramov eksploziva TNT.

Eksploziji, ki sta odjeknili v razmaku dveh minut, sta povzročili ogromno škode na bližnjih stavbah.

Iran velja za velikega podpornika libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, ki je poslal vojake v Sirijo, da podprejo sirskega predsednika Bašarja al Asada. V Libanonu je sirski konflikt povzročil povečano napetost med sektami. Južni Bejrut, ki vključuje tudi iransko veleposlaništvo, je oporišče Hezbolaha. V zadnjih mesecih je bil priča več napadov. Sredi avgusta je bilo v južnem delu Bejruta ubitih 16 ljudi, predvideva pa se, da je razlog Sirija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.