Svet
41 ogledov

Na domači naslov so mu poslali odrezano nogo

Zdravnik Reuters
Bosna in Hercegovina. Če na domači naslov prinesejo del človeškega telesa, to ni nič nenavadnega, saj to dopušča zakon.

Tako se je vsaj izkazalo ob nenavadnem primeru družine Vuković iz Jajca, ki jim je medicinski tehnik na domači naslov prinesel neobičajen paket. Povedal je, da kartonska škatla oziroma paket vsebuje nogo, ki so jo pred tem v bolnišnici v Jajcu amputirali Neziru Vukoviću. Šokiranim domačinom je svetoval, naj amputirano okončnino pokopljejo na istem mestu, kjer bo ležal tudi Nezir. Ko bo umrl.

Javnost v Bosni in Hercegovini je bila spričo dogodka ravno tako šokirana, a direktor bolnišnice Dragan Matijević je za Dnevni Avaz povedal, da je ves dogodek v skladu z zakonom, da pri dogodku ni nič neobičajnega. Dodal je, da bolnišnica enostavno nima potrebnih kapacitet za to, da bi sama poskrbela za amputirane okončine pacientov, zato te prepustijo družinam.

"Nimamo krematorija, kjer bi lahko sežgali odrezane okončine. Takšna procedura, da jih prepustimo svojcem, velja za vse manjše bolnišnice v državi," je dodal in izpostavil še, da je bila noga pravilno spakirana v neprepustne vreče in kartonsko škatlo ter predana skupaj z navodili, kaj naj domači storijo.

Minister za zdravstvo Bosne in Hercegovine Vjekoslav Mandić je medijem vendarle povedal, da o takšnih postopkih ni seznanjen ter da je enostavno brez besed. Napovedal je opravičilo družini Vuković in preiskavo dogodka.