Svet
8 ogledov

Na domnevne teroriste prežijo še vojaki

Protiteroristična operacija v Belgiji EPA
Na ulice so poslali še vojsko.

Preko 20 posameznikov, domnevnih pripadnikov skrajnih islamističnih gibanj je bilo aretiranih v Belgiji, Franciji in Nemčiji po preprečitvi načrtovanega obsežnega terorističnega napada v Belgiji v četrtek, poroča BBC. V teh državah zato velja visoka stopnja varnostnega tveganja.

Podobno kot v Franciji, so tudi oblasti v Belgiji na ulice poslali približno 300 vojakov, ki bodo pomagali policistom pri varovanju državljanov. Samo v Belgiji so namreč doslej prijeli 13 ljudi zaradi načrtovanja obsežnega terorističnega napada, pet osumljencev so pri tem že kazensko ovadili. Med hišnimi preiskavami v četrtek so jim zasegli večje količine orožja, streliva in celo ukradene policijske uniforme ter večje količine gotovine. Za tri so odredili pripor, dva osumljenca pa izpustili v hišni pripor, pri čemer se bosta morala ob določenih urah javljati policiji.

Kaj, če se vrnejo?

Belgijski vojaki bodo dodatno varnost med drugim zagotavljali predvsem v Bruslju in Antwerpnu. Tamkajšnje oblasti se namreč bojijo tudi morebitne vrnitve posameznikov, njihovih državljanov, ki so se izurili za najhujša teroristična dejanja in se bojujejo na vojnih žariščih na Bližnjem vzhodu, zlasti v Siriji.

Pripadniki domnevno skrajnega islamističnega gibanja, ki ga je v četrtek zvečer razbila belgijska policija naj bi sicer načrtovala umore policistov na ulicah in napade na policijske postaje.

 

Komentarjev 2
  • razerznak 20:02 18.januar 2015.

    The right to bear arms is because that’s the last form of defense against tyranny. Not to hunt. It’s to protect yourself from the police - icet

  • razerznak 10:43 18.januar 2015.

    teroro bodo izvajali tam kjer še ni tako stanje da so vojaki na ulicah , tako da slovenija se naj priprav