Svet
32 ogledov

Na eBayu prodajali predmete žrtev holokavsta

V Auschwitz je bilo pripeljanih okoli 1,3 milijona ljudi – od lakote, izčrpanost Žurnal24 main
Na straneh spletne trgovine eBay so bili naprodaj predmeti žrtev holokavsta. Podjetje je oglase že umaknilo.

Časnik The Mail on Sunday je razkril oglase, s katerimi so na eBayu prodajali predmete žrtev koncentracijskih taborišč. Med njimi črtasto uniformo, ki naj bi pripadala poljskemu peku, ki je umrl v Auschwitzu. Prodajala se je za nekaj manj kot 13.000 evrov. Poleg omenjenega oblačila se je na spletni strani prodajalo še več kot 30 predmetov, kot so par čevljev osebe, preminule v taborišču, trak z Davidovo zvezdo, kovček ene od žrtev in zobna ščetka.

Ebay je oglase umaknil in se vsem prizadetim že opravičil. V podjetju so priznali, da ne vedo, kako dolgo so bili predmeti, povezani z genocidom, na njihovi strani, saj so se izmuznili njihovemu nadzoru. Kot poroča Daily Mail, podjetje ni kršilo nobenih britanskih zakonov, je pa tovrstna prodaja prepovedana v Nemčiji, Avstriji in Franciji.

"Ne delam tega samo zaradi denarja"

Medijem je uspelo identificirati prodajalca. Gre za Viktorja Kempfa, Ukrajinca, ki živi v Vancouvru. Kempf trdi, da je uniforma pripadala Wolfu Giersonu Grundamnnu. Grundamnn je bil rojen leta 1912 in je bil po podatkih centra za raziskavo holokavsta iz Jeruzalema pek.

Kempf zase pravi, da je zgodovinar. Od priznanega trgovca iz Amerike naj bi kupil uniformo, za katero trdi, da je pristna. "Razumem, zakaj bi ljudje menili, da je narobe kovati dobiček s temi predmeti, a jih s prodajo dokumentiram in tudi financiram moje knjižne projekte. Če bi bil potomec žrtve, bi rad vedel, kako so moji sorodniki živeli. Želel bi kupiti te predmete, da bi se jih spominjal. Številke zapornikov preverim v bazi podatkov, da pridem do imen, a do sedaj nisem imel stika z nobeno od družin," pojasnjuje Kempf. "Ni moja naloga, da iščem te ljudi. V preteklosti so me že kritizirali, kar me žalosti. Nočem, da ljudje mislijo, da delam to samo zaradi denarja. Takšna obdobja v zgodovini so grozljiva in nanje ne bi smeli pozabiti.“

"Nespoštljivo do žrtev"

"To je zelo nespoštljivo do žrtev," meni Eva Clarke, ki se je rodila v koncentracijskem taborišču in katere številni sorodniki so v taborišču umrli. Sama tudi ima predmete iz tega obdobja, a jih, kot pravi, ne bi nikoli prodala.

Rabin Abraham Cooper iz Centra Simon Wiesenthal v Los Angelesu je zgrožen nad prodajo tovrstnih predmetov na eBayu. "Ti dragoceni predmeti sodijo samo v muzeje, saj so pričevalci zgodovine. Takšna prodaja je ponižujoča za vse, ki so umrli v holokavstu," je dejal Cooper.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.