Svet
9 ogledov

Na eni strani solze, na drugi protesti

Kok sorodnikov žrtev napada 11. septembra Reuters
Številni so danes žalovali za žrtvami terorističnega napada pred desetimi leti - obenem pa se je nekaj posameznikov odločilo za protest. Kontroverzni pastor Terry Jones je protestiral, ker želijo muslimani v bližini WTC odpreti mošejo.

V bližini Svetovnega trgovinskega centra (WTC) v New Yorku, kjer so potekale spominske slovesnosti ob deseti obletnici terorističnih napadov na ZDA, je danes potekalo tudi nekaj protestov proti vojnam in obenem proti muslimanom.

Proteste je vodil neslavni floridski pastor samooklicane cerkve Terry Jones, ki je lani vzbujal pozornost z grožnjo, da bo zažigal Korane, ker želijo muslimani v bližini WTC odpreti mošejo. Jones se je s svojimi privrženci pri kapeli Sv. Pavla na jugu Manhattna zavzemal za muslimanske odškodnine žrtvam 11. septembra. Naš sogovorec iz New Yorka pa nam je dejal, da je ta zgodba med prebivalci dokaj kmalu utonila v pozabo in je praktično nihče več ne omenja. Več si preberite tukaj: "Ljudje skušajo osmisliti minula leta".

V New Yorku je protestirali še 200 drugih, ki so trdili, da je napade 11. septembra pripravil režim prejšnjega predsednika ZDA Georgea Busha, da dobi razlog za napad na Irak in Afganistan. To teorijo podpira tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki je danes dejal, da so ZDA izkoristile teroristične napade 11. septembra 2001 za izgovor za netenje vojn. "Ta dogodek je bil zapletena igra, ki so jo ZDA izkoristile za izgovor za napad na Irak in Afganistan ter prelivanje krvi nedolžnih ljudi."

Več o tem pa v članku: Strah v ZDA ostaja.

Komentarjev 2
  • stalker 00:32 29.februar 2012.

    kasne so slike zdj nikol nism vidu k so ocistl pa so kao neki zgradil na mestu k sta se dve jadni stolpnci zrušle kva je zdj tm na tem mestu :trava al so drevesa al je kj druzga

  • max 21:16 11.september 2011.

    Prvo preštejte koliko nedolžnih ste pobili v imenu demokracije, in šele potem jokajte za vaših 3000. Dokler bodo na katerikoli strani umirali nedolžni zaradi politike, je vaša demokracija ničvredna.