Svet
34 ogledov

Na Facebook šele s 16 leti?

Telefon EPA
Evropski poslanci želijo za tri leta zvišati starostno mejo, pri kateri se lahko otroci brez soglasja staršev vključijo v družbena omrežja.

Doslej je veljalo, da se lahko pri 13 letih otroci sami prijavijo v družbena omrežja kot so Facebook, Twitter, Instagram in podobno. Za evropke najstnike bi se lahko starostna meja zvišala za tri leta, poroča Večernji list. 

O novih predpisih bodo razpravljali ta teden, ampandma, ki prinaša to novost pa je k zakonodaji o zaščiti podatkov vložil odbor za državljanjske svoboščine. Zbiranje podatkov mlajših od 16 let bi se tako lahko izvajalo le s soglasjem staršev. 

Spletna podjetja, tudi Google, ki zbira na primer podatke o iskanjih uporabnika in njegovih ogledih na You Tube, bi morala imeti obrazce za soglasja ter način za preverjanje starosti. 

Predvidena kazen za nespoštovanje določila je pet odstotkov prihodkov podjetja. 

Mnogi strokovnjaki menijo, da bodo najstniki pač lagali o svoji starosti ter imeli preprečen dostop tudi do koristnih spletnih strani. 

"To je znanstvena fantastika"

Hrvaški otroški psihiater Nenad Jakušić meni, da je uresničitev prepovedi znanstvena fantastika in da predlog ne drži vode. "Družbena omrežja so del kulture in način komuniciranja med najstniki, tako da ne vem, kako bo ta prepoved delovala v praksi. Mislim, da je obstoječa omejitev razumna," pravi. Dodaja, da seveda na spletu prihaja do nasilništva, a otroci, ki so dobro vzgojeni in znajo oceniti, kaj je dobro in prav, praviloma tudi pri komunikaciji na spletu ne gredo čez mejo primernega. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.