Svet
8 ogledov

Na Facebooku z ujetimi Palestinci

(Foto: Facebook) Žurnal24 main
Nekdanja izraelska vojakinja je povzročila pravi vihar, ko je na svoj Facebook profil naložila fotografije sebe in palestinskih ujetnikov.

Na ustvarjen fotoalbum z naslovom Vojska – moja najlepša leta v življenju :) so med drugim fotografije vojakinje z 2008, ki sedi poleg palestinskih ujetnikov, potem ko so jih vojaki zvezali in jim zakrili oči med eno od akcij v Gazi.

Eden Abergil je vojaško obveznost končala lani, njen profil pa je zaradi fotografij bliskovito postal eden najbolj obiskanih med izraelskimi vojaki. Eden od njih je tako k sliki, na kateri se Eden smehlja v kamero pred zvezanim ujetnikom, zapisal: "Na tej fotografiji si najbolj seksi". Ona pa je odgovorila: "Ja, vem. Zanima me, če ima tudi on Facebook. Moram ga označiti na tej sliki."

Ostri odzivi vojske in organizacij
A predstavnikom vojske, humanitarnih organizacij in seveda Palestincem ni niti malo do smeha.

izrael, vojakinja, ujetniki facebook | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Vrh vojske je v izjavi zapisal, da gre za zelo sramotno dejanje. Ishai Menuchin, vodja Sveta proti mučenju v Izraelu, pa meni, da slike izražajo pravi obraz Izraelcev, ki Palestince spreminjajo v objekte in jih ropajo njihovih temeljnih človekovih pravic, vključno s pravico do zasebnosti.

Abergilova je v intervjuju za vojaški radio dejala, da še vedno ne ve, kaj je storila narobe. "Na slikah ni nobenega nasilja ali poniževanja. Zgolj fotografirala sem iz želje, da bi si zapomnila to izkušnjo iz vojske."

"Žal mi je, če sem koga prizadela, dejansko sem za te ujetnike skrbela," po poročanju Ynet pravi v svojo obrambo. "Za Palestince smo vedno dobro poskrbeli, dajali smo jim hrano, nikoli jih nismo zasmehovali ali se jih dotikali."

Svoje dejanje pa vseeno gotovo obžaluje, saj pravi, da prejema grožnje s smrtjo z vsega sveta.

Eden je zato svoj profil že zaprla pred nepovabljenimi obiskovalci, ker pa je svojo vojaško dolžnost že končala, vojska proti njej ne bo ukrepala.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.