Svet
30 ogledov

Na festivalu pirotehnike tudi Slovenci

Tekmovanje Firefighter Combat Challenge.
1/6
FCC Slovenija
V mestu Szczecin na severu Poljske ta konec tedna poteka mednarodni festival pirotehnike, na katerem se bodo v okviru tekmovanja Firefighter Combat Challenge pomerili tudi slovenski gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Begunje na Gorenjskem, Moste pri Komendi, Lesce in Radovljica.

Prireditev, ki si jo vsako leto ogleda okoli 4 tisoč ljudi, tekmovalce postavlja pred težke izzive. Kot je v sporočilu za javnost zapisala ekipa FCC Slovenija, je tekmovanje Firefighter Combat Challenge, ali po slovensko najtežji dve minuti v športu, sestavljeno iz veščin, ki jih gasilci redno srečujejo pri svojem delu.

Posameznik mora tako v polni gasilski opremi, težki okoli 20 kilogramov, teči v tretje nadstropje z 20 kilogramov težko cevjo na ramenih, na vrh mora še enkrat potegniti 20 kilogramov težko cev, z lahkim kladivom potolči težko klado, potegniti cev pod pritiskom in s curkom zbiti tarčo ter skozi ciljno ravnino potegniti ponesrečenca, težkega 80 kilogramov.

Samo tekmovanje je namenjeno operativnim gasilcem, prostovoljcem in profesionalcem. Cilj tekmovanja je, da se gasilci iz Slovenije in tujine pomerijo med seboj, dokažejo svojo pripravljenost in dvignejo samozavest in status operativnega gasilca.

V boj za zmago

"Pričakovanja so velika. Lani smo na šestih državnih prvenstvih (v Torunu in Szczecinu na Poljskem, v francoskem Mitzu, Berlinu, avstrijskem Welsu ter Ljubljani) in evropskem (v Ljubljani) dokazali, da sodimo med elito poklicnih gasilcev. Letos bomo ta uspeh poskušali obraniti in biti še boljši.

V rokavu imamo več adutov, do 30 let Domna Pavliča iz PGD Begunje, nad 30 let Matica Zupana iz PGD Moste pri Komendi ter dekleti, sestri Veroniko in Matejo Pretnar iz PGD Lesce, ki bosta nepopustljivi v dvojicah.

Tudi David Brodar, iz PGD Moste pri Komendi, bo imel letos težko nalogo, saj brani izjemno drugo mesto, vendar se ne bo dal zlahka. Verjamem v naše tekmovalce, Firefighter Combat Challenge je naš izziv," je ob tem povedal Roman Koncilja, poveljnik PGD Moste pri Komendi, ki je tudi izjemno pripravljen in cilja na odlično uvrstitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.