Svet
1308 ogledov

Na grozljiv način zlorabljal svojo hčer, zdaj kmalu na prostost?

Josef Fritzl Profimedia
Na dosmrtno zaporno kazen obsojeni Avstrijec Josef Fritzl, ki je 24 let v kleti domače hiše zadrževal svojo hčer in jo zlorabljal, kazen pa prestaja v zavodu za duševno motene storilce, upa na pogojni izpust na prostost.

Glede na psihiatrično poročilo Fritzl zaradi demence ne predstavlja več nevarnosti, poroča avstrijska radiotelevizija ORF. Sodišče zdaj preučuje, ali lahko danes 88-letnega Fritzla, ki je vmes spremenil ime, pogojno premestijo v običajen zapor. Če bo premeščen, njegova odvetnica Astrid Wagner namerava vložiti prošnjo za pogojni izpust in tudi predlagati objekt, kjer bi ga lahko sprejeli in mu zagotovili ustrezno zdravstveno oskrbo.

V Avstriji lahko obsojeni na dosmrtno ječo prvič zaprosijo za pogojni izpust po odsluženih 15 letih kazni. V primeru Fritzla, ki je bil leta 2009 zaradi incesta, posilstev, zasužnjevanja, nezakonitega zadrževanja v ujetništvu, hudih groženj in smrti iz malomarnosti obsojen na dosmrtno ječo ter zaprt v strogo varovano kaznilnico za duševno motene prestopnike v zaporu Stein v Kremsu, je bil ta pogoj izpolnjen letos.

Pogojna premestitev Fritzla v običajen zapor je bila v zadnjih letih že predmet več pravnih presoj. Kot je povedal tiskovni predstavnik deželnega sodišča v Kremsu Ferdinand Schuster, je to sodišče marca lani odločilo, da mora ostati v strogo varovanem zavodu, a je višje deželno sodišče na Dunaju sodbo razveljavilo. Sodišče v Kremsu je zato maja lani naročilo še eno psihiatrično poročilo.

To poročilo sodne izvedenke, ki ga je konec tedna objavil avstrijski časnik Kronen Zeitung, navaja, da od Fritzla zaradi demence ni pričakovati kaznivih dejanj s hudimi posledicami. Zaradi številnih padcev je tudi telesno oslabljen. Njegova odvetnica je pojasnila, da Fritzl, ki bo v začetku aprila star 89 let, ni hudo dementen, ima pa izkrivljeno realnost.

Odločitev o morebitni premestitvi, na katero se bo še mogoče pritožiti, bo po poročanju ORF sprejel senat treh sodnikov v Kremsu, kdaj, pa ni znano.

Fritzl je danes 57-letno hčer od leta 1984 do aprila 2008 zadrževal v kleti svoje hiše v mestu Amstetten, kjer jo je posiljeval. V tem času mu je rodila sedem otrok, od katerih jih je preživelo šest. Fritzlova hči in njeni otroci so kasneje prevzeli novo identiteto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri_ 21:02 16.januar 2024.

    Se bo preselil v Slovenistan!

  • Anja1956 20:58 16.januar 2024.

    Z 88 letnikom je preveč dela v zaporu, zato gre v dom za ostarele !