Svet
13 ogledov

Na grško-makedonsko mejo pritiska že 7000 prebežnikov

grčija EPA
Na grško-makedonski meji v dežju in mrazu čaka sedem tisoč ljudi. Grške oblasti se bojijo, da bo v državi obtičalo 70 tisoč tujcev.

Na grško-makedonski meji na nadaljevanje poti proti severu Evrope čaka že več kot 7000 migrantov.  Makedonska meja je od včeraj zaprta. V četrtek je Makedonija čez mejo spustila 150 ljudi. Po 36-urni popolni zapori za migrante Makedonija ponovno odprla mejo včeraj in čez njo spustila okoli 300 tujcev. Nato je mejo znova zaprla.

Teden dni, odkar čez mejo ne spuščajo Afganistancev

Ker ne morejo prečkati meje, so nekateri migranti v grškem kraju Idomeni ob meji protestno zasedli železniške tire.

Begunci na meji z Makedonijo | Avtor: EPA EPA

Število prebežnikov na meji z Makedonijo se je pred tednom dni, ko so makedonske oblasti čez mejo nehale spuščati Afganistance in začele strožje preverjati dokumente Sircev in Iračanov. Razmere se bodo še zaostrovale, saj so konec tedna tudi Slovenija, Hrvaška in Srbija razkrile, da v skladu z nedavnim dogovorom načelnikov policij držav na balkanski poti čez svoje ozemlje dovolijo le še do okoli 580 migrantom na dan.

Begunci na meji z Makedonijo | Avtor: EPA EPA

Grški minister za migracije Janis Muzalas je opozoril, da bi se lahko število beguncev in migrantov, ki bi obtičali v Grčiji, v naslednjem mesecu potrojilo in naraslo na 70.000. "Ocenjujemo, da bo število tistih, ki bodo v naši državi obtičali, naslednji mesec naraslo na od 50.000 do 70.000. Danes je v Grčiji 22.000 beguncev in migrantov."

Begunce bodo obveščali, da se meje zapirajo

Muzalas pričakuje, da se bo begunski val zmanjšal, ko bodo v Turčiji, od koder v Grčijo čez Egejsko morje prihajajo begunci in migranti, prišle informacije o zaprtih mejah. V Turčiji naj bi izvedli informacijsko kampanjo, da bi migrante odvrnili od potovanj v Grčijo. Tako ta kampanja kot prisotnost zveze Nato v Egejskem morju bosta po ocenah Muzalasa število prihodov migrantov zmanjšali za okoli 70 odstotkov.
Begunci, grčija | Avtor: EPA EPA

Že v soboto je Muzalas dejal, da Grčija namerava po državi vzpostaviti začasne begunske tabore z zmogljivosti za do 3000 ljudi. Grške oblasti prav tako poskušajo začasno zadržati in namestiti migrante na egejskih otokih, kjer naj bi se število prihodov zmanjšalo.

Komentarjev 7
  • erikkk 11:48 29.februar 2016.

    tu se bo začela prva agresija

  • Avatar čavez
    čavez 09:12 29.februar 2016.

    In koliko je te golazni v Švici.

  • Plavi-mil 08:32 29.februar 2016.

    Kaj jih pa spuščajo noter, zaustavijo naj jih.