Svet
24 ogledov

Na Haitiju 6 Hrvatov in 5 Srbov

Hrvaška družina ter dva hrvaška in pet srbskih pripadnikov mirovne misije so vsi Žurnal24 main
MZZ: Slovenskih državljanov na Haitiju ni. Na karibskem otoku, ki ga je prizadel rušilni potres, med drugim tudi hrvaška družina.

Po rušilnem potresu, ki naj bi zahteval več tisoč žrtev, je vseh šest hrvaških državljanov, ki so na tem karibskem otoku, nepoškodovanih. Tudi srbski pripadniki misije Združenih narodov sporočajo, da so potres preživeli.

Agencija Assosiated Press medtem sporoča, da je v potresu umrlo sedem pripadnikov mirovne misije; štirje iz Brazilije, trije iz Jordanije.

Hrvaška družina z otrokoma brez poškodb
Na Haitiju je med drugim tudi hrvaška družina z otrokoma iz Osijeka. Oče družine, Davorin Kasač, je že dolga leta uslužbenec Združenih narodov. Žena Renata in dva otroka so se mu na Haitiju pridružili pred nedavnim.

"Sin se mi je javil zjutraj okrog treh. Povedal je, da je z družino vse v redu," je povedala mama Davorina Kasača, sicer doma iz Orahovice.
 

Kot poroča hrvaški spletni portal 24 sata, je družina na Hrvaškem nedavno začela graditi hišo. Ker so vse težje prenašali oddaljenost in življenje vsak na svojem koncu sveta, so se odločili, da skupaj zaživijo na Haitiju. Da se v potresu niso poškodovali, so sporočili že ob 3. uri zjutraj.

Poleg hrvaške družine sta na Haitiju v okviru mirovne misije Združenih narodov še dva hrvaška policista, ki sta se na otok z letnega dopusta vrnila v soboto. V domovino sta sporočila, da sta potres preživela nepoškodovana.

Na otoku tudi pet Srbov
V okviru mirovne misije Združenih narodov je na Haitiju tudi pet srbskih državljanov. Kot je povedal prvi srbski policist Ivica Dačić, so se javili s pomočjo internetne telefonije; z njimi je vse v redu.

Število umrlih še vedno groba ocena
Na stotine, morda tudi na tisoče prebivalcev glavnega haitijskega mesta je še vedno pod ruševinami. Očividci govorijo o kaosu, truplih na ulicah in ljudeh, ki med ruševinami z golimi rokami iščejo svojce.

Otok je streslo še 13 popotresnih sunkov. Opozorilo za preteči cunami so preklicali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.