Svet
9 ogledov

Na Haitiju bodo odprli šolo

Haiti potres Žurnal24 main
V predmestju prestolnice Haitija Port-au-Prince bodo danes odprli nov izobraževalni center za mlade. Gre za šolo, ki je bila postavljena v okviru projekta Slovenija za otroke Haitija. Odprl ga bo slovenski veleposlanik v ZDA Roman Kirn.

Skupaj s predsednikom in glavnim izvršnim direktorjem organizacije International Relief and Development (IRD) Arthurjem Keysom bo Roman Kirn odprl prvo fazo projekta, to je 24 objektov. Objekte je izdelalo slovensko podjetje Trimo, ki je bilo izbrano na podlagi javnega naročila ministrstva za zunanje zadeve.

Gostili bodo 300 otrok

Za postavitev modularnih zgradb na Haitiju je poskrbel konzorcij nevladnih organizacij pod vodstvom Platforme slovenskih nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč SLOGA v sodelovanju z IRD Global, IRD Slovenija in društvom Hrana za življenje ter ADRA Haiti. Objekti bodo gostili 300 otrok v kraju Carrefour.

Druga faza projekta bo končana do konca leta. Takrat bodo najeli in usposobili lokalne delavce za vodenje izobraževalnih objektov in mladinskih centrov. Mladim bodo poleg rednega učnega načrta nudili tudi izobraževanje v podjetništvu in aktivnostih za splošni družbeni in gospodarski razvoj območja in države.

Slovenci namenili 750 tisoč evrov

Slovenija je prizadetemu prebivalstvu Haitija po uničujočem potresu že v prvih dneh namenila finančno pomoč prek Mednarodne federacije Rdečega križa in polmeseca, pozneje je sledila donacija šotorov.

S prispevki prek nevladnih organizacij so prebivalci Slovenije v nekaj tednih za pomoč zbrali 750 tisoč evrov.

Komentarjev 1
  • 1111 14:12 05.oktober 2011.

    pohvale vredno...dejmo odpret še center za naše politike, da se kaj naučijo...čeprav je to želja, samo želja...