Svet
9 ogledov

Na Haitiju kot v srednjem veku

Zaradi domnevnih nepravilnosti na volitvah so na Haitiju že izbruhnili protesti. Žurnal24 main
Podivjani prebivalci Haitija so linčali 12 ljudi, ki naj bi prenašali kolero. Ubili so jih z mačetami in kamenjem ter jih zažgali na ulicah.

Da se stanje na Haitiju zaostruje in poslabšuje, smo že večkrat poročali. Število smrtnih žrtev zaradi kolere narašča iz dneva v dan, država pa še vedno ne zagotovi normalnih bivanjskih razmer za vse, ki so pred skoraj letom dni po potresu ostali brez strehe nad glavo.

Epidemija kolere je po zadnjih podatkih zahtevala že 1817 življenj. Prebivalci izgubljajo potrpljenje, kar se odraža v čedalje številnejših pretepih in drugih izbruhih. Na jugozahodu Haitija so podivjane množice linčale 12 ljudi, ker naj bi prenašali kolero. Kot je pojasnil haitijski tožilec Kesner Numa, so jih ubili z mačetami in kamenjem ter jih zažgali na ulicah. Mislijo namreč, "da so čarovniki, ki so razširili snov, ki povzroča kolero".

Vsak dan nov primer
Na ta način naj bi v mestu Jeremie ubili najmanj tri ljudi, ostale pa v okoliških vaseh in krajih. Numa, ki je zaradi dogodkov sprožil preiskavo, je povedal še, da od prvega primera minuli teden vsak dan beležijo nov primer linčanja ali poskusa linčanja.

Po podatkih oblasti je sicer to območje, ki se nahaja na skrajnem jugozahodu države, najmanj prizadeto od epidemije kolere.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.