Svet
16 ogledov

Na Hrvaškem bodo obdavčili vodo z okusom

voda z okusom Shutterstock
Hrvaška vlada je danes v sabor poslala predlog zakona o posebnem davku na kavo in brezalkoholne pijače, s katerim namerava dodatno obdavčiti vode z dodatki sladkorja in sladil. Naravnih sokov ne bodo obdavčili. Ukinili pa bodo davek na surovo kavo in kavne lupine za predelavo.

Finančni minister Slavko Linić je dejal, da s posebnim davkom ne bodo o bremenili hrane, namenjene za posebne prehranske potrebe. Kot je pojasnil, gre za naravne sadne sokove, zelenjavne sokove, vode brez kakršnih koli dodatkov kot tudi brezalkoholne mlečne pijače.

"Dodaten davek uvajamo za vodo z dodatki sladkorja in nekaterih sladil, ker ocenjujemo, da to ni več naravno ter da to lahko obdavčimo," je izjavil Linić. V zakonu bodo tudi bolj natančno določili vrste brezalkoholnih pijač.

Ko gre za davek na kavo, pa so znižali davek na kavo v izdelkih, kot je denimo kava v čokoladi. Višina posebnega davka na kavo bo odvisna od vsebine posamezne vrste kave v končnem izdelku, so zapisali v osnutku zakona.

Hrvaško finančno ministrstvo načrtuje, da bodo od davka na kavo v državno blagajno letos dobili dodatne 103 milijone kun (13,7 milijona evrov), od davka na brezalkoholne pijače pa 214 milijonov kun (28,5 milijona evrov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.