Svet
150757 ogledov

Na Hrvaškem konec sezone že 5. avgusta?

Hrvaška obala Profimedia
Hrvaški epidemiolog in član vladnega sveta Branko Kolarić meni, da bo Hrvaška do 5. avgusta rdeča.

Hrvaška obala je že od prejšnjega četrtka na zemljevidu ECDC oranžna. "Zdaj, ko je obala oranžna, je naš odziv, da bomo nadzorovali predpisane ukrepe. Za božjo voljo, te ukrepe bi morali izvajati, da ne bi prišli v oranžno," pravi Kolarić in dodaja, da je cepljenje edini način, da končamo epidemijo. 

"Ljudje mislijo, da je njihova pravica, da se ne cepijo in umrejo od bolezni. OK, ampak s to njihovo pravico bomo imeli kot cela družba omejitve, rast okuženih, ponovno bodo natrpane bolnišnice, drugi ne bodo mogli priti do zdravljenja. Torej ni samo moja pravica, da zbolim in umrem, ampak s to pravico kršim pravice drugih ljudi," je Kolarić povedal za 24sata.

Četrti val je neizogiben, konec sezone že v začetku avgusta?

Imunolog Zlatko Trobonjača opozarja, da je za ustavitev širjenja delte potrebna imunost 86 odstotkov prebivalstva, Hrvaška pa je daleč pod njim. Četrti val je tako neizbežen. "Upam, da ne bo eskaliral že poleti, tako kot v Veliki Britaniji, Španiji in Portugalski," pravi imunolog, ki ga posebej skrbi množičen prihod Britancev na Hrvaško. "Njihov prihod bo pospešil razplamtevanje epidemije. Neizogibno je, da bo prišlo do četrtega vala, to ga bo pospešilo," pravi Trobonjača.

Enako meni Kolarić. "Lani smo zdržali do velikega šmarna (15. avgust, op. a.), preden smo postali rdeči, letos ne vem, če bomo do Nevihte (dan zmage in domovinske hvaležnosti 5. avgusta). Z našo trenutno strategijo, z Britanci ali brez njih, se bomo temu težko izognili. Britanci bodo to samo pospešili," je prepričan Kolarić, ki meni, da turistov iz rdečih držav na Hrvaško ne bi smeli spustiti le z negativnim testom. "Tam, kjer je veliko okuženih, je zelo verjetno, da je kdo v inkubacijski dobi. Kdor pride iz rdeče države, bi moral v karanteno, cepljenim pa bi dovolil vstop v državo brez karantene," meni Kolarić.

Na južnem delu obale imajo Hrvati najmanj cepljenih, splitsko-dalmatinska županija 28,6, šibeniško-kninska 29,2, zadrska 29,2, medtem ko je v istrski in primorsko-goranski županiji 35,7 oziroma 37,4 odstotka cepljenih prebivalcev. Pozitivno izstopa tudi dubrovniško-neretvanska z 34,4 odstotka cepljenih prebivalcev. Hrvaško povprečje je 33,6 odstotka.  

Turistični sezoni na Hrvaškem sicer dobro kaže. To nedeljo, 18. julija, je mejne prehode s Hrvaško prestopilo 295.175 potnikov, kar je 53 odstotkov več kot na isto nedeljo lani, ko jih je bilo le dobrih 192 tisoč. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • ichigo 14:11 21.julij 2021.

    Pa kje najdete te neumnosti..? Vam ze vsak kekec lahko podaja ideje za clanke..?

  • Ender3 14:09 21.julij 2021.

    To bi bil hud udarec za kockaste, oni namreč med turistično sezono prodajajo naravne danosti in virusne okužbe v paketu, za dobro ceno se ve.

  • miho 13:06 21.julij 2021.

    Če bo šlo tako naprej, naslednje sezone sploh ne bo več. Lani je sezona trajala večji del poletja, letos pa samo do 5. avgusta. To ni več šala. Po delti bo prišel epsilon, ki bo odporen na cepiva in bodo ...prikaži več cepljeni spet tako ranljivi, kot da ne bi bili cepljeni in potem bodo nove in nove različice in valovi bodo vse hujši, ker lani nekaj časa koronavirusa sploh ni bilo, letos pa tega predaha ni in ga tudi ne bo. Drugo leto bo po 1000 primerov na dan poleti normalno, leta 2023 bo pa ojoj.