Svet
20662 ogledov

Na Hrvaškem kot na sodni dan: Traktorist reševal voznika avta

vreme poplave Rim
1/2
EPA
Tudi na Hrvaškem se od petka spopadajo s posledicami silovitega deževja. Vodostaji nekaterih rek so namreč nevarno narasli in tudi prestopili bregove. Največ skrbi povzroča reka Kolpa s pritoki, poročajo hrvaški mediji.

Zaradi obilnih padavin v zgornjem toku reke Kolpe na območju Gorskega kotarja, ki so se začele v petek in se danes nadaljujejo, je vodostaj reke hitro narasel, zaradi česar obstaja nevarnost poplav. Gladina še naprej narašča, vrhunec naj bi dosegla v noči na nedeljo, opozarjajo hrvaške oblasti.

Potem ko so v Gorskem kotarju izredne razmere razglasili že v petek, hrvaška tiskovna agencija Hina danes izpostavlja predvsem zaskrbljujoče razmere v Karlovcu, ki se mu zdaj približuje vodni val z zgornjega toka Kolpe.

V mestu zato potekajo priprave na obrambo pred poplavami, pristojni pa prebivalce pozivajo k previdnosti. Na pomoč so jim že priskočili tudi gasilci iz drugih delov Hrvaške.

Povodnji ni ušla niti prestolnica. Tako je po enih od ulic zjutraj tekla voda.

Napeto je tudi v območju Ogulina jugozahodno od Karlovca, kjer bregove prestopa reka Dobra, zaradi česar je na več mestih prekinjen promet. V Ogulinu so sicer v petek zabeležili absolutni dnevni rekord v količini padavin, odkar obstajajo redne meritve.

Med drugim je v vodi končal avto, v njem pa voznik. Na pomoč so priskočili gasilci, voznika pa je rešil šele traktorist.

V Gorskem kotarju so medtem zabeležili rekordno dnevno količino padavin za mesec september. V Brodu na Kolpi naj bi bili prizori po pisanju portala index.hr apokaliptični. V samo nekaj urah je vodostaj Kolpe tam narasel za kar štiri metre. Več vasi je bilo odrezanih od sveta, številne ceste so bile neprevozne

Komentarjev 2
  • Marlene_Summers 13:40 18.september 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazona prejel 27.416 € plače. V prostem čaasu delam 3 ure na dan. ček za več podrobnosti...........>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 15:19 17.september 2022.

    nič novega,vsako leto imajo dol zlasti v dalmaciji hude težave z vodo,avtocesto so zaprli predlani os sv. Roka do Maslenice,v nekaj minutah padanja dežja je drla reka po dolini avtoceste,to ne moreš verjeti če ne vidiš ,zanimivo da se ni ...prikaži več nič pisalo o tem ,v Šibeniku je pa toča sredi avgusta tako padala da so jo morali plužit in tudi ni nihče pisal o tem pa skozi berem novice,kaj vam letos očitno fino plačujejo za strašenje folka