Svet
21 ogledov

Na Hrvaškem podkupnina 280 evrov

Podkupnine so po državah različne. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Povprečna podkupnina na Hrvaškem 280 evrov. Najvišja v Makedoniji, čez 470 evrov, v Albaniji povprečna le 43 evrov. S podkpuninami se je srečalo 12 odstotkov prebivalcev, ugotavljajo ZN.
Rezultati raziskave razkrivajo še, da so med najbolj podkupljivimi javnimi uslužbenci zdravniki, medicinske sestre in policisti.

Dobrih 12 odstotkov prebivalcev držav zahodnega Balkana je v preteklem letu vsaj enkrat dalo podkupnino državnim uradnikom, razkrivajo danes objavljeni rezultati raziskave Urada ZN za droge in kriminal (UNODC) in Evropske komisije.

V raziskavi je sodelovalo 28,000 oseb iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Kosova, Makedonije in Srbije. Eden od ključnih zaključkov, do katerega so prišli raziskovalci, pa je, da je korupcija poleg revščine in visoke ravni nezaposlenosti eden od najresnejših problemov, ki pestijo zahodni Balkan, poroča STA.

Največ podkupovanja v BiH
Najbolj razširjeno je podkupovanje uradnikov v BiH, kjer se je z njim srečalo nekaj več kot 20 odstotkov prebivalstva, z 19,3 odstotka pa ji sledi Albanija.

Najmanj so podkupnine priljubljene v Makedoniji, kjer se je k temu načinu sodelovanja z državnimi uradniki lani zateklo 6,2 odstotka prebivalstva. V Srbiji je lani podkupovalo 9,3, v Črni gori 9,7, na Kosovem in na Hrvaškem pa malo več kot 11 odstotkov prebivalcev.

V Srbiji 165, na Hrvaškem 280 evrov
Drugačno sliko pa razkrivajo podatki o zneskih podkupnin. Ti so bili lani najvišji v Makedoniji, kjer so v povprečju znašali 470 evrov, najnižji pa v Albaniji, kjer so si uradniki na ta način v povprečju prislužili dodatnih 43 evrov. Povprečne podkupnine v Srbiji so lani v Srbiji znašale 165 evrov. Na Hrvaškem je povprečna podpupnina znašala 280 evrov.

V poročilu so objavili tudi zneske, preračunane glede na pariteto kupne moči v posamezni državi. Tako bi mednarodno primerljivo povprečna podkupnina  v Makedoniji preračunano znašala 1.212 evrov, v Albaniji 103 evre, v Srbiji 349 evrov in na Hrvaškem 410 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.