Svet
83 ogledov

Na Hrvaškem razglasili oranžni alarm

Sardinija poplave ciklon voda
1/11
EPA
Potem ko je na Sardiniji zaradi ciklona Kleopatra umrlo najmanj 17 ljudi, se neurje bliža hrvaški obali, kjer so že razglasili alarm.

Na Meteoalarmu so na področju Splita in Dubrovnika razglasili oranžni alarm za padavine in rumen alarm zaradi vetra. Pojasnili so, da gre za neobičajne vremenske pojave ter dodajajo, da obstaja možnost gmotne škode in smrtnih žrtev. "Bodite previdni in redno spremljajte obvestila o vremenu," piše na spletni strani.

Na splitskem področju in otokih že danes piha močan jugo, v naslednji treh dneh pa pričakujejo še močnejši veter in obilne padavine.

Vrhunec naj bi neurje, ki je opustošilo italijanski otok Sardinijo, dosegel danes ali jutri, največ dežja bo padlo na Jadranu, v Dalmaciji pa bo pihal orkanski jugo s hitrostjo več kot 120 kilometrov na uro.

Na Sardiniji je v zadnjih 48 urah na kvadratni meter padlo okoli 400 litrov vode, medtem ko je napoved za Dalmacijo in otoke štirikrat manjša.

 

Na Sardiniji izredne razmere

Ciklon Kleopatra je pustošil po italijanskem otoku Sardinija, za seboj pa pustil številne mrtve in pogrešane. Po zadnjih podatkih je umrlo 17 ljudi, na desetine jih pogrešajo. Najhuje je ciklon udaril v severovzhodnem mestu Olbia. Na stotine ljudi so oblasti evakuirale.

"Smo v polni pripravljenosti," je povedal Giorgio Cicalo iz civilne službe. "Še posebno zato, ker se je zgodilo na vsem otoku. Še nikoli nismo bili priča tako ekstremni situaciji, mogoče več desetletij."

Župan mesta Olbia Gianni Giovannelli je povedal, da je mesto uničilo "apokaliptično" neurje, oblasti pa so že razglasile izredne razmere.

Nevihte so poškodovale tudi številne kmetije na otoku in prekinile več letalskih prevozov na in z otoka.

Porušeni most zahteval žrtve, družina utonila v kleti

Lokalni mediji so poročali, da so trije ljudje umrli, potem ko se je na njihov avtomobil zrušil most blizu Olbia. V ločenem incidentu so v avtomobilu našli mrtvi mater in hčerko, potem ko je njuno vozilo premetavala deroča voda. Med smrtnimi žrtvami je tudi policist, ki je prav tako umrl, ko se je podrl most. V mestu Arzachena je v kleti hiše utonila brazilska družina s štirimi člani, med njimi sta bila dva otroka.

 

Komentarjev 1
  • 1111 14:26 19.november 2013.

    ...a je še kdo ki verjame v boga?