Svet
7 ogledov

Na Hrvaškem razmišljajo o uvozu delovne sile

"Pri prikrivanju mojega zdravstvenega stanja je dolga leta sodeloval tudi moj zd Žurnal24 main
Hrvaško gospodarstvo trpi zaradi pomanjkanja ustrezne delovne sile, v prihodnosti se bodo razmere še poslabšale. Rešitev vidijo v uvozu delavcev.

Hrvaško prebivalstvo, ki je s povprečno starostjo 39,3 leta danes že med desetimi najstarejšimi na svetu, predstavlja njihovemu gospodarstvu velike probleme. Hrvaški demografi so namreč napovedali, da se bo število delovno sposobnega prebivalstva do leta 2050 zmanjšalo s sedanjih 2,9 na 2,2 milijona. Povprečen prebivalec Hrvaške pa bo do sredine stoletja star 47 let. Do takrat bo v primerjavi z danes mladih manj za tretjino, starejših pa za deset odstotkov.

Na konferenci o priseljenski politiki in gospodarskem razvoju na Hrvaškem, ki se je odvijala prejšnji teden v Zagrebu, so se strinjali, da je rešitev uvoz delovne sile. Predsednik Hrvaške gospodarske zbornice (HGK) Nadan Vidošević je dejal, da morajo uvoziti vsaj milijon delavcev.

Strinjali so se tudi, da je treba uvoziti zgolj visoko izobražene delavce, v državi namreč že zdaj primanjkuje predvsem zdravnikov, pa tudi strokovnjakov v elektrotehniki, matematiki, informatiki, gradbeništvu in strojništvu.

V resnici pa se s pomanjkanjem delovne sile soočajo tudi na drugih področjih. Ne išče se samo visoko izobražena delovna sila. V združenju hrvaških hotelov tako na primer iščejo predvsem natakarje, kuharje in sobarice.

Na konferenci navzoči sindikati pa so izpostavili predvsem problem nezaposlenosti in dejali, da bi Hrvaška morala najprej prekvalificirati in zaposliti 250.000 brezposelnih, ki jih imajo, šele nato naj bi začeli razmišljati o uvozu delovne sile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.