Svet
13 ogledov

Na Hrvaškem s prvo bazo izven EU

Ryanair Reuters
Od začetka aprila bo Ryanair Zadar povezal s 16 evropskimi mesti.

Največji evropski nizkocenovni letalski prevoznik, irski Ryanair, bo v Zadru odprl novo, 54. bazo. Kot so poudarili, gre za njihovo prvo bazo na Hrvaškem, ki bo tudi prva, ki so jo odprli zunaj meja EU.

Dnevno deset povezav

Poleg 16 povezav z evropskimi mesti bo Ryanair s svojimi letali spomladi prvič povezal Zadar tudi z Dublinom, Liverpoolom, Parizom, Vroclavom, Göteborgom, norveškim Haugesundom in angleškim okrajem East Midlands. Tedensko bodo imeli 68 povezav ali skoraj deset dnevno. Leteli bodo tudi proti Bruslju, Londonu, Stockholmu, Oslu, Frankfurtu, Düsseldorfu, Baden-Badnu, Marseillu in Billundu na Danskem.

"Pričakujemo, da bomo v letu 2013 na zadrskem letališču dosegli številko 300.000 potnikov, kar bo 50 odstotkov več kot letos. Obenem bomo zagotovili 300 delovnih mest," je v minulih dneh povedal namestnik glavnega direktorja Ryaniara Michael Cawley.

Vlagali bodo tudi v letališče

V novo bazo v Zadru bo Ryanair vložil 70 milijonov dolarjev, v drugem največjem dalmatinskem mestu bodo namestili tudi enega izmed svojih letal, pa tudi približno 30 članov posadk in mehanikov.

Irski lastniki načrtujejo tudi nova vlaganja v svojo bazo na zadrskem letališču Zemunik, da bi lahko imeli letalske povezave čez celo leto in ne zgolj v obdobju od začetka aprila do konec oktobra.

Nova delovna mesta

Sicer pa Ryaniar povezuje tudi Pulj in Reko z evropskimi mesti ter bo prihodnje leto imel 27 letalskih povezav s treh hrvaških letališčih. V letu 2013 nameravajo prepeljati pol milijona potnikov, kar pomeni vsaj 500 delovnih mest na Hrvaškem.

Tudi v zadrskem letališču napoveduje vlaganja, in sicer v podaljšanje letališke steze za 700 metrov, potem pa tudi v širitev potniškega terminala, saj pričakujejo, da bodo kmalu imeli več kot milijon potnikov.

Prihodnje leto v Zemuniku pričakujejo rekordnih pol milijona potnikov. Leta 2006, preden je Ryanair začel s prvimi poleti iz zadrskega letališča proti Londonu, so imeli dobrih 63.000 potnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.