Svet
12 ogledov

Na Hrvaškem slavijo dan zmage

(Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
1/8
Žurnal24 main
Hrvaška obeležuje dan zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov v spomin na operacijo Nevihta. Kosorjeva: "Proslavljali bomo Nevihto, ker s tem slavimo zmago in mir."

Jadranka Kosor je danes v Kninu poudarila, da ne bo nihče revidiral hrvaške zgodovine in izbrisal zgodovinske resnice, da je bila Hrvaška v vojni žrtev in da je v Nevihti branila svojo domovino in svoj dom.

Hrvaški "ponižni" časi so mimo
"Nikomur ne dovolimo, da bi se vtikal v naše svetinje, Nevihta (hrvaško Oluja, op.p.) pa je bila ena od njih. Minili so časi, ko so nam govorili, kaj naj proslavljamo. Proslavljali bomo Nevihto, ker s tem slavimo zmago in mir," je poudarila in dodala, da brez vojnih veteranov ne bi bilo hrvaške države. Zato se jim je zahvalila in dodala, da bi jim morali izražati hvaležnost vsak dan.

Potek današnje slovesnosti na Kninu si lahko ogledate v galeriji.

Izpostavili Tuđmanovo vlogo
Ivo Josipović je poudaril, da je bila Nevihta izvedena v skladu z vsemi pravili vojskovanja in ob spoštovanju mednarodnih konvencij ter da je zato treba izraziti priznanje vsem, ki so jo načrtovali in so v njej častno sodelovali pod vodstvom prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Luka Bebić pa je izpostavil veliko vlogo Tuđmana in poudaril, da ne bodo nikomur dovolili, da bi jo zmanjševal.

Operacija Nevihta je bila vojaška operacija, ki se je začela 4. avgusta 1995. Izvedle so jo hrvaške oborožene sile in policija. Akcija je trajala do 7. avgusta istega leta, z njo pa je Hrvaška znova prevzela nadzor nad večjim delom svojega ozemlja, ki so ga leta 1991 ob pomoči Srbije zasedli srbski uporniki.

 

Operacija Nevihta: z uničenjem samooklicane Republike Srbske krajine je osvobodila večji del Hrvaške in praktično zaključila vojno. Akcija se je začela 4. avgusta ob 5. uri z raketno-topovskim napadom in prodorom pehote. Zaključena je bila 7. avgusta, ko se je predal poveljnik 21. korpusa.

Ravno tej zmagi nad srbskimi uporniki in zavzetju glavnega mesta Knin so se na kninski trdnjavi poklonili hrvaški predsednik Josipović, predsednik sabora Bebić in premierka Kosorjeva.

Dojemanje akcije Nevihta je v Srbiji in na Hrvaškem ravno nasprotno. Na hrvaški strani je padlo 174, na srbski pa 575 vojakov. Srbi se akcije spominjajo kot nacionalne katastrofe, saj so izgubili ogromno ljudi. Zločini nad Srbi so se dogajali še po zaključku Nevihte in nekatere zločince so sodišča kasneje tudi obsodila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.