Svet
35 ogledov

Na Hrvaškem spet salmonela

Perutnina Profimedias
Hrvaška agencija za hrano je potrdila, da so odkrili nov primer prisotnosti salmonele v mesu na trgovskih policah.

Trgovska veriga Kaufland je na Hrvaškem iz prodaje umaknila puranja prsa italijanskega proizvajalca Agricola Italiana Alimenatare. Vzrok je prisotnost bakterije salmonele. Iz prodaje so tako na območju celotne Hrvaške umaknili pakirana puranja prsa, katerih pakiranje je težko okrog 2,4 kilograme.

Kupce pozivajo, da v kolikor so takšno meso kupili, naj ga vrnejo. Gre sicer za pakiranja, katerih rok uporabnosti se je iztekel že 10. decembra, a bojazen je - glede na to, da gre za večja pakiranja - da imajo potrošniki meso v zamrzovalnih skrinjah.

Manjša prodaja mesa

Od izbruha afere, povezane s salmonelo, ko je med drugim Hrvaška zabeležila tudi smrtni primer, je pristojno ministrstvo okrepilo nadzor hrane. V praksi skorajda ni bilo večjega trgovskega podjetja, pri katerem ne bi našli mesa oporečne kakovosti.

Zdravstveno oporečne mesne izdelke in jajca so večinoma uvozili iz Poljske, salmonela je bila tudi v živilih, ki so prišla iz Madžarske in Italije. Plaz veterinarskega nadzora je sprožila smrt petletnika, ki je zaužil jajca s salmonelo.

Hrvaški kmetijski minister Tomislav Tolušić je napovedal je spremembe zakonov, trgovci pa opažajo padec prodaje. V Croatiastočarju so celo ocenili, da je padec prodaje večji kot tisti ob pojavu ptičje gripe in bolezni norih krav. Ob tem so znova opozorili, da se z uvozom tujega mesa in mleka uničuje domačo mesno industrijo.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:44 29.december 2016.

    tako kot v priljubljeni Sloveniji in ne pričakuj da smo kaj boljši ,pa tudi italijani in avstrijci pa nemci ravno tako samo za razliko da nam to prodajo ,sebi pa ta boljše

  • glicinija 10:32 29.december 2016.

    izogibajte se mesa iz Hrvaške, oni prepakirajo svašta