Svet
10 ogledov

Na Hrvaškem strmoglavili letali

Del strmoglavljenega miga (Foto: Pixsell)
1/11
Žurnal24 main
Za nesrečo vojaških migov naj bi bila kriva tehnična napaka. Ženska na tleh huje ranjena.

Razbitina enega izmed letal je zadela žensko, ki je bila v času nesreče v kraju Latin na njivi, in jo ranila. Del jo je zadel v roko, prepeljali so jo v bolnišnico v Ogulinu, kjer jo bodo operirali. Po besedah zdravnikov je poškodba zelo resna, saj je polomljena kost nadlahti, kosci razbitine so ji pretrgali živce.

Od kraja strmoglavljenja je bila oddaljena približno dva kilometra, so zapisali na spletni strani hrvaškega ministrstva za obrambo.

Željko Dragaš je videl nesrečo: "Sedel sem pred hišo in gledal letali. Videl sem, da sta nenadoma začeli strmoglavljati. Pogledal sem ponovno in videl pilota, ki sta se spuščala s padaloma. Ko sta se spustila, so po njiju prišli s helikopterji," je za portal 24sata dejal Dragaš. Dodaja, da so se razbitine razletele daleč naokoli.

Odpadel del kabine ali krila
Nesreča dveh migov 21 se je zgodila med vojaško vajo na poligonu Eugen Kvaternik blizu Slunja okoli 12.50. Po neuradnih informacijah, ki jih navajajo hrvaški mediji, sta letali imeli nesrečo na višini 5.000 metrov, padla naj bi v bližino mest Latin in Huma.

Miga sta poletela iz Pulja, na poti do poligona v Slunju je odpadel del enega letala in udaril ob drugega. Ne vedo še, ali je odpadel del kabine ali krila.

Hrvaška vojska ima dvanajst letal tipa mig 21, za polete pa je usposobljenih šest.

Ni bila posledica varčevanja
"Oba pilota sta dobro, odpeljali so ju v bolnišnico na dodatne preglede. Letali sta strmoglavili na nenaseljeno območje, tako da škode na tleh ni. O vzrokih nesreče bomo lahko govorili šele, ko dobimo izjavi pilotov in rezultate preiskave," je za hrvaški spletni portal Index.hr dejal tiskovni predstavnik hrvaškega ministrstva za obrambo Goran Grošinić.

Preiskava trenutno še ne poteka, saj ne vedo, ali je območje strmoglavljena minirano.

Hrvaško vojaško letalstvo je po tej nesreči močno okrnjeno. Obrambni minister Branko Vukelić je zanikal, da bi do nesreče prišlo zaradi pretiranega varčevanja. Na vprašanje novinarjev, koliko letal hrvaška vojska še ima, je dejal: "Dovolj za obrambo". Sčasoma je le odgovoril, da jih imajo še šest.

Pilota le s praskami
Pilota, Igor Trošelj in Marijan Kudnik, sta se pravočasno izstrelila, pristala s pomočjo padal in se nato javila poveljništvu. Lažje sta poškodovana, vendar naj bi ju v domačo oskrbo odpustili že jutri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.