Svet
14526 ogledov

Na Hrvaškem strmoglavilo bojno letalo MiG-21

strmoglavljenje letala mig Hrvaška 24sata
Blizu mesta Slatina na Hrvaškem je strmoglavilo letalo MiG-21.

Bojno letalo hrvaške vojske MiG-21 je danes okoli 14. ure strmoglavilo na nenaseljenem gozdnatem območju v bližini mesta Slatina v Virovitiško-podravski županiji, je sporočilo hrvaško obrambno ministrstvo. Oba pilota so reševalne službe že našle in nista življenjsko ogrožena, so sporočili z ministrstva. Njuno stanje je stabilno. Prepeljana bosta v bolnišnico, kjer bodo opravili vse potrebne preglede.

Letalo je strmoglavilo med vadbenim poletom, oba pilota pa sta se po navedbah ministrstva pravočasno izstrelila. Na kraj nesreče sta sicer bila nemudoma poslana dva helikopterja, vojaška policija in brezpilotno letalo z nalogo iskanja in reševanja. Angažirane so bile tudi intervencijske enote državne civilne zaščite, gasilci, gorska reševalna služba, policisti in lovci. 

Letalo je strmoglavilo na nedostopnem terenu, poroča 24sata.hr. "Bilo je ob 13.45. Dvakrat je močno počilo. Vse se je streslo, vsa hiša se je strela," je za Dnevnik.hr povedala domačinka. "Bila sem v dnevni sobi, ko sem slišala zvok, kot bi na koncu ulice trčila tovornjaka. Udarec je bil močan. Šla sem ven, a nisem več ničesar slišala," je povedala druga prebivalka Voćine.

Kot navaja ICV, je domačinka iz Voćina pomagala pilotu, ki so ga prvi našli. "Prišel je iz gozda, ni vedel, kje je. Rekel je, da se ničesar ne spominja," je povedala. Na pomoč so poklicali policijo in reševalce, ki so bili hitro na kraju in pilota oskrbeli. 

Drugega pilota je našel Miko Matić, ki je reševalcem pomagal pri iskanju na nedostopnem območju. "Šel sem jjim pomagat, ker sem videl, da helikopter preletava to območje. Reševalcem sem ponudil pomoč, ker se znajdem tukaj. Prvi sem prišel do pilota. Bil je pri zavesti, a poškodovan, ležal je na hrbtu," je povedal za ICV. Kot piše dnevnik.hr, ima drugi pilot poškodovane noge.

Vzrok za strmoglavljenje še ni znan

Razlog za padec letala še ni znan, upokojeni vojaški pilot Ivan Selak pa je za N1 povedal, da je najverjetneje prišlo do tehnične težave. "Vse je možno, tudi na primer, da bi ptica priletela v motor," je dejal. Vojaški analitik Igor Tabak je za 24sata.hr dejal, da so ta letala v slabem stanju in je dolgo veljalo, da so prizemljena.

Član hrvaškega parlamentarnega odbora za obrambo Željko Sačić iz vrst Hrvaških suverenistov je padec letala komentiral z besedami, da bi moral hrvaški obrambni minister Mario Banožić odstopiti. Pri tem je spomnil, da je v podobni situaciji odstopil nekdanji minister Damir Krstičević.

Krstičević je odstopil s položaja 7. maja 2020, na dan nesreče šolskega vojaškega letala nedaleč od Zadra, v kateri sta umrla dva vojaška pilota.

Hrvaška je lani od Francije kupila serijo rabljenih letal rafale, s katerimi namerava nadomestiti zastarela letala ruske izdelave. Prva od dvanajstih letal rafale naj bi na Hrvaško prispela do leta 2024.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • fekonja 22:39 06.december 2022.

    Marsikako potnisko letalo je 30 let staro

  • Stajerc 21:23 06.december 2022.

    Mogoče so pa pozabili tankat

  • Ender3 20:07 06.december 2022.

    So pa včeraj prejeli 2 nova helikopterja NihgtHawk. 12 teh imajo naročenih. Od Francozov bodo prejeli rabljene Rafalae. Za donacijo 12 starih heliktoperjev Ukrajini pa, se še odločajo..