Svet
5958 ogledov

Na Hrvaškem strmoglavilo letalo, dva mrtva

Strmoglavljenje letala v Pulju
1/3
Srecko Niketic/Pixsell
Na Hrvaškem je med vzletom z letališča v Pulju danes strmoglavilo manjše zasebno letalo.

V nesreči sta umrli dve osebi, in sicer tuja državljana, so sporočili z letališča. Domnevno naj bi šlo za nemška državljana, zakonski par, poročajo hrvaški mediji. Vzrok za nesrečo za zdaj še ni znan. Neuradno naj bi šlo za letalo podjetja Pipistrel, Virus SW, so poročali hrvaški mediji, a nas je bralec popravil, da to ne drži, saj ima letalo sodeč po fotografijah koncencionalen rep, Pipistrelova letala pa tako imenovani T-rep. Tudi Boscarol je kasneje za STA izrazil prepričanje, da letalo ni Pipistrelovo, ker jih hrvaške oblasti "doslej še niso kontaktirale".

V izjavi letališča v Pulju so navedli, da je danes okoli 12.30 ure pri vzletu prišlo do nesreče manjšega letala, pri čemer sta življenje izgubili dve osebi. Gre za tuja državljana, po poročanju hrvaškega portala Istra24 je letalo imelo nemške oznake, zaradi česar se domneva, da sta bila v njem nemška državljana, zakonski par.

Strmoglavljenje letala v Pulju | Avtor: Srecko Niketic/Pixsell Srecko Niketic/Pixsell

Na letališče so bile napotene številne ekipe gasilcev in reševalnih vozil. Po besedah direktorice letališča v Pulju Nine Vojnić Žagar je letalski promet na letališču do nadaljnjega ustavljen, za potnike, ki so čakali na druge lete, pa bodo organizirali avtobusni prevoz. Kot je še dejala, je to prva letalska nesreča na puljskem letališču.

O vzrokih nesreče ni želela ugibati, ker, kot je dejala, še niso znani. Za ugotavljanje vzrokov nesreče je pristojna Agencija za preiskovanje letalskih nesreč, na letališču pa pričakujejo prihod njenih predstavnikov, je pojasnila Vojnić Žagar.

Letalski strokovnjak Alen Šćuric je za RTL dejal, da se v letalstvu 80 odstotkov nesreč zgodi med vzletanjem ali pristajanjem, zataji pa lahko tehnika ali pa pilot. Med vzletom je bil sicer močan bočni veter. 

"To so vse amaterji, ki letijo, ljudje, ki nimajo preveč znanja in po pet ali šest mesecev ne letijo, potem ga gredo letet. Ti ljudje nimajo licenc in niti rednih zdravstvenih pregledov, zato se nesreče pogosto dogajajo z malimi letali," je dejal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Plavi-mil 18:46 31.marec 2023.

    Ni bilo Pipistrelovo, zakaj ne preverite?

  • joze95 18:05 31.marec 2023.

    Ko leva zver laže samo zato da trenira laži. Taki novinarji niso vredno počenega groša. Vse to je postavljeno v študijskih programih FDV, fakulteta za laži!!!! Le kdo bo plačal kazen za neresnico g. Boskarolu. Ali urednik deska sploh ve, ...prikaži veče, da je treba za laž plačati, pa dajmo 500.000,00 EUR, da bo že v tej državi enkrat mir pred to golaznijo - novinarji!