Svet
34 ogledov

Na Hrvaškem v akcijo prek tisoč vojakov

Hrvaška vojska Profimedias
Pri Karlovcu in v morju pri Dugem otoku so izvedli največjo vojaško vajo od konca vojne na Hrvaškem.

Več kot tisoč hrvaških vojakov se je včeraj udeležilo največje vojaške vaje hrvaških oboroženih sil od konca vojne. Vaja Združena moč 15 je potekala na vojaškem vadišču v Slunju nedaleč od Karlovca in v morju pri Dugem otoku.

Združena moč 15 je bila prva vojaška vaja, ki so jo izvedli v štirih dimenzijah vojskovanja na kopnem, v morju in zraku ter kibernetskemu prostoru. Vaje se je neposredno udeležilo 630 pripadnikov hrvaške vojske, 398 ljudi je bilo v podpori, 28 pa v upravljavskem delu vaje, je sporočilo hrvaško obrambno ministrstvo.

Vojaška parada ob obletnici Nevihte | Avtor: Profimedias Profimedias
Kot so izpostavili, je bil cilj vaje pokazati združene zmogljivosti hrvaških oboroženih sil ter uspešnost uvajanja novih sistemov in opreme v operativno uporabo.

Na vaji so sodelovale bojne skupine mehanizirane pehote, ki so bile okrepljene z večcevnimi metalci raket, tanki, minometi in dodatnimi vozili.

Angažirali tudi dve letali mig-21

Med drugim so angažirali dve raketni topnjači, dve letali mig-21 ter več helikopterjev Mi-8 in Mi-171, kot tudi vrsto drugih vojaških enot. Porabili so približno 200.000 kosov pehotnega streliva in približno 1000 kosov ostalih bojnih sredstev.

Načelnik generalnega štaba hrvaške vojske general Drago Lovrić je poudaril, da je bila to največja vaja hrvaških oboroženih sil v času miru. Izpostavil je, da nobena država v regiji ne izvaja tako zahtevnih vojaških vaj kot Hrvaška.

Hrvaška vojska | Avtor: Profimedias Profimedias
Posebej je izpostavil delovanje protiladijskih raket in topov na morju, kar je po njegovi oceni potrdilo, da lahko hrvaška mornarica zaščiti državno ozemlje in uniči vsako tarčo na morju in na kopnem na oddaljenosti do 80 kilometrov.

Izstrelili protiladijsko raketo

Hrvaški vojaški pomorščaki so v torek prvič po letu 1994 in vojaški vaji Posejdon izstrelili protiladijsko raketo RBS-15 tudi z ladje. Rakete RBS-15, ki so jim podaljšali uporabo, ker so še iz časov jugoslovanske vojske, so glavno orožje hrvaških raketnih topnjač.

Kot je še dejal Lovrić, do konca leta pričakuje izdelavo posodobljene hrvaške vojaške strategije. Dokument bo pripravila hrvaška predsednica in vrhovna poveljnica hrvaške vojske Kolinda Grabar-Kitarović ob soglasju obrambnega ministra.

Hrvaški obrambni minister, ki opravlja tehnične posle, Ante Kotromanović, je ocenil, da so udeleženci vaje pokazali ne le pripravljenost na obrambo Hrvaške, temveč tudi za vojaške misije po svetu. Napovedal je, da bodo hrvaški vojaški inštruktorji in svetovalci odšli v misijo na severni del Iraka naslednje leto. Hrvaški mediji so poročali, da bodo sodelovali predvsem z iraškimi Kurdi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.