Svet
1646 ogledov

Na Hrvaškem zaradi covida-19 umrla 12-letnica

Covid Hrvaška Profimedia
Na Hrvaškem je bilo danes potrjenih največ novih okužb od začetka januarja.

Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je najvišje od 6. januarja, saj so v zadnjih 24 urah ob 8676 testih potrdili kar 1445 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je 12 bolnikov s covidom-19, med njimi tudi 12-letna deklica, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je dejal, da so v prvih treh dneh tega tedna v državi potrdili 46 odstotkov več novih okužb kot v prvih treh dneh prejšnjega tedna. Trenutno je 5490 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 889 covidnih bolnikov. ''Med smrtnimi žrtvami je bila v minulih 24 urah tudi 12-letna deklica, ki je imela več kardioloških kroničnih bolezni,'' je potrdil Capak.

Pozitiven covid-19 test | Avtor: Profimedia Profimedia

Okužbe so narasle zaradi novih sevov koronavirusa, ki se širijo hitreje od angleškega, ki je sicer vse pogostejši med okuženimi. HZJZ med razlogi za povišanje števila okužb izpostavlja tudi druženje ljudi, ki brez spoštovanja protikoronskih ukrepov pomenijo največje tveganje za širjenje okužb.

Capak je dejal, da je nekoliko večje število novih okužb v županijah ob obali, kot v županijah v notranjosti države. Istrska županija je danes potrdila, da bodo 22. marca učenci višjih razredov osnovnih šol in dijaki, razen tistih iz zadnjih razredov, znova imeli pouk na daljavo, in sicer do 1. aprila.

Kako je s cepljenjem na Hrvaškem?

Na Hrvaškem so doslej uporabili 348.330 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Cepili so 276.530 ljudi, med njimi z dvema odmerkoma 71.800. Natančnih podatkov, koliko ljudi je zavrnilo cepljenje z AstraZeneco, ni, a so na HZJZ ocenili, da manj kot 30 odstotkov, kot so to poročali hrvaški mediji na podlagi podatkov posameznih zdravnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.