Svet
13 ogledov

Na hrvaški obali se kuhajo

Plaža na Krku
1/5
Nel Pavletić/PIXSELL
Če se odpravljate na počitnice na hrvaško obalo, pozor – Hrvati so v zadnjih dneh namerili temperature, ki spadajo med najvišje v zadnjih sto letih in takšna vročina se bo tudi nadaljevala. Senca in veliko vode sta zato obvezna pripomočka na plaži.

Čeprav je julij vedno najbolj vroč mesec na Hrvaškem, pa vremenoslovci opozarjajo, da so tokratne temperature vseeno nadpovprečne. Že pet dni vztrajajo na 37 stopinj Celzija, v prihodnjih dneh pa pričakujejo še višje temperature, poroča dnevnik.hr. Malce osvežitve se pričakuje le v petek. Tako so se zadnji dnevi pridružili tistim, ki spadajo med najbolj vroče dneve zadnjih sto let.

Zdravniki opozarjajo, da še tako zdravim ljudem ob takih temperaturah pade koncentracija, počutijo se utrujene, zaradi znojenja izgubljajo ogromno vode in grozi jim dehidracija. Izogibanje soncu v takih dneh ni nujno le zaradi nevarnosti kožnega raka, ampak tudi velike možnosti vročinskega udara. Starši naj bodo pozorni zlasti na majhne otroke, da se ne igrajo na soncu, ko pa gredo v vodo, naj imajo na glavi pokrivalo. Prav tako morajo biti še zlasti pozorni starejši ljudje in pa bolni, zlasti tisti, ki imajo težave s srcem ali pritiskom.

Komentarjev 3
  • doggebie.lord 07:59 13.julij 2011.

    Zgub se delat pa boš ti tudi lahko šel!

  • recesija 15:15 12.julij 2011.

    Hrčki in ovce, specite se :)

  • recesija 12:20 12.julij 2011.

    Naj bo nad 45°C, da bodo slovenske ovce, ki so po črednem nagonu zatavale na Hrvaško, dobile svojo porcijo rakastih UV-žarkov.