Svet
45 ogledov

Na Hrvaško, ker so prepričani, da jo bodo lahko zapustili

Šid Anže Petkovšek
Hrvaška le pri Tovorniku pričakuje okoli tisoč beguncev, ki naj bi prestopili mejo. Prihajajo le, ker so prepričani, da bodo Hrvaško lahko tudi zapustili.

Po tem ko je Madžarska popolnoma zaprla meje prehode in uveljavili nov zakon, ki za nezakonito prečkanje meje predvideva zapor, proti srbsko-hrvaški meji že ves dan prihajajo majhne skupinice ljudi. Vsi so prepričani, da jih bo Hrvaška spustila preko svojih meja do "obljubljenega zahoda". 

Pri Šidu je na enem od kolovozov le v pol ure meje prečkalo nekaj manj kot 50 ljudi. Tudi na manjših makadamskih cestah sredi koruznih polji sta prisotni obe policiji - srbska in hrvaška. Skupino šestih Sircev iz Allepa, ki so mejo prečkali ob pol peti uri, so srbski policisti brez besed spustili preko meje, hrvaška policija pa jih je nato odpeljala v kombijih do vasi Tovarnik, kjer so s pomočjo humanitarnih organizacij uredili nekakšen zasilni zbirni center, preden jih bodo premestili v Ježevo, ki se nahaja 20 kilometrov pred Zagrebom.

Šid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Šid | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 Z zaprte madžarske meje je prišel tudi 23-letni vidno utrujeni študent iz Allepa, ki je povedal, da so prišli z avtobusom, zadnji del pa so prepešačili. "O tej poti so nas hvala bogu obvestili prostovoljci v Hordošu." 23-letnik, ki zaradi varnosti svoje družine v Siriji, ni želel biti imenovan je še povedal, da na Madžarskem ni želel zaprositi za azil, ker ima prijatelje, ki ga pričakujejo na Švedskem in mu bodo tam pomagali. Preko Hrvaške se je podal le zato, ker pričakuje, da jo bo lahko brez težav prečkal. 

begunci, hrvaška | Avtor: EPA EPA

Predstavnik civilne zaščite Zdravko Kelić, ki v Tovarniku vodi organizacijo, je povedal, da le danes pripravljeni na tisoč prišlekov, ki naj bi prestopili mejo. "Naš načrt nikakor ni, da bi jih lovili po koruznih poljih, dobrodošli so tudi na uradni meji." 

Tovarnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tovarnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek