Svet
49 ogledov

Na internetu zmanjkuje prostora

Server EPA
Ko je bil svetovni splet ustvarjen, je bilo na njem prostor za 4,3 milijarde naslovov. Na prvi pogled je to veliko, a prostora počasi zmanjkuje.

V Severni Ameriki je na voljo le še 3,4 milijona IP naslovov in teh bo po pisanju Wall Street Journala po vsej verjetnosti zmanjkalo že to poletje.

IP naslovi so spletni ekvivalent telefonske številke, uporabljajo pa se vedno, ko se po spletu prenašajo podatki – ko želite denimo dostopati do določene spletne strani ali kot objavite fotografijo na Facebooku.

V škripcih predvsem velika podjetja, ki se še niso prilagodila

Pomanjkanje pomeni udarec predvsem za velika podjetja, posebej to velja za tista, ki so v veliki meri prisotna v oblaku. "Soočena bodo z veliki stroški, tehničnimi težavami ali le nezmožnostjo pomagati strankam," še piše Wall Street Journal.

Telekomunikacije | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Microsoft je pred nekaj leti prav zaradi tega porabil 7,5 milijona dolarjev za nakup več kot 666 tisoč IP naslovov. 

Facebook je ubral drugačen pristop, več kot 90 odstotkov svoje mreže je prestavil s starega IPv4 protokola v novega IPv6, ki ponuja veliko več naslovov. 

"Pomanjkanje vendarle ni tako katastrofalno, kot se zdi na prvi pogled. Omejitev velja le za starejši IPv4 protokol, novejši IPv6 premore kar 340 sekstilijonov naslovov – to je 340, ki ji sledi 36 ničel. Dovolj torej, da se svoj IP naslov pripiše prav vsem atomom na Zemlji," še poudarjajo v Wall Street Journalu.

Podjetja lahko sistem nadgradijo z nakupom nove strojne opreme, a to je doslej naredilo le devet odstotkov uporabnikov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.