Svet
5291 ogledov

Na italijanskih črpalkah poceni gorivo iz Slovenije

bencinska črpalka
V aferi z italijanskimi črpalkami, ki so jo razkrili italijanski novinarji, omenjen tudi Petrol.

Novinarji preiskovalne oddaje Report radiotelevizije RAI so raziskali pojav črpalk, ki v Italiji ponujajo gorivo po neobičajno nizkih cenah. Nizke cene lahko ponudijo, ker trgovski posredniki z gorivom državni ne plačujejo predpisanega DDV-ja. Kot je poročala RTV SLovenija, naj bi več milijonov ton goriva kriminalnim posrednikom prodajal Petrol. 

Poceni gorivo prihaja v Italijo po različnih nezakonitih poteh, medtem ko je zakonita le Petrolova. "Govorimo o neto dobičku kriminalnih organizacij, ki dosega šest milijard evrov. Središče posla je v Sloveniji, saj gorivo prihaja iz nje," je italijanski novinar Giorgio Mottola povedal dopisniku RTV Slovenija Janku Petrovcu.

Kar 90 odstotkov cistern, ki vozijo gorivo posredniškemu podjetju iz Rima Max Petroli Italia, ima slovenske in hrvaške registrske tablice. Italijanskim podjetjem v Sloveniji ni treba plačati pristojbin in tako v Italijo pripeljejo gorivo, ne da bvi plačali DDV. Mottola pravi, da v trenutkui prodaje črpalki podjetje pobere DDV, nato pa izgine, ne da bi DDV izplačalo državi. Mottola je ob tem dodal, da Petrolu ne pripisuje neposredne krivde, s čimer se strinjajo tudi italijanski preiskovalni organi. 

bencinska črpalka v Italiji - 2011-2012 | Avtor: Reuters Reuters

Mottola je dejal, da se je obseg posla iz Slovenije v Italijo eksponentno povečal. "Petrol je za svoje stranke sprejel posrednike, ki niso več dobili posla pri naftnih podjetjih v Italiji. Zato bi bilo dobro, če bi Petrol bolj pazil, s kom posluje, pač glede na to, da levji delež vsega tega problema z davčnimi utajami izvira iz Slovenije," je še dodal Mottola, ki pravi, da do utaj davkov na uvožen Petrolov bencin prihaja tudi v Avstriji.

Petrol: Vsa prodaja je transparentna

Petrol je za Televizijo Slovenija pojasnil, da je prodaja naftnih derivatov v Italijo transparentna, kar dokazujejo računi in pogodbe. Prodajajo samo podjetjem, ki imajo bančne garancije. Ob tem so dodali, da se njihova odgovornost konča s prodajo goriva, kaj trgovci počnejo po tem, ne vedo.

Finančna uprava je razložila, da se pri prodaji blaga v Italijo, davek na dodano vrednost plača v Italiji. Dolžnost slovenskega prodajalca je, da obvesti pristojne italijanske organe, da preverijo, ali je DDV pravilno obračunan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.