Svet
137 ogledov

Na Jadranu vse po starem, Slovenci rušijo rekorde

Jadran Reuters
Medtem ko so po eni strani hrvaški mediji polni vesti o dogajanju okrog arbitraže s Slovenci, po drugi strani zadovoljno ugotavljajo, da slovenski turisti na hrvaški obali spet rušijo rekorde.

Običajni ljudje se ne brigajo za politiko, kakor bi se, če opazujemo dramo, ki se te dni razpleta na uradni relaciji Slovenija - Hrvaška, lahko pričakovalo, piše današnji Večernji list. Nadaljujejo, da se številni Slovenci tudi letos neovirano sproščajo na hrvaški obali bodisi v hotelih, kempih, privatnih sobah ali na svojih vikendih.

Le Nemci so številčnejši

Še več, zvesti slovenski gostje, od katerih je lansko leto na hrvaški obali počitnikovalo več le nemških turistov, v letošnji sezoni postavljajo nove rekorde. V šestih mesecih je Hrvaška gostila 438 tisoč slovenskih turistov, ki so ustvarili nekaj več kot 7,87 milijonov nočitev. Slovenskih turistov je v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta celo devet odstotkov več, ustvarili so sedem odstotkov več nočitev.

Hrvati višji odstotek obiska slovenskih turistov pripisujejo težavam v Tuniziji in Egiptu, vendar, kot poudarja Večernji list, Slovencem glede izbire počitniške destinacije prvo mesto še vedno predstavlja Hrvaška.

Večernji list dodaja še opazke Hrvaške turistične zveze v Ljubljani, ki poudarja, da od izbruha tako imenovane afere Pirangate niso zabeležili nobenih negativnih odzivov, kaj šele kakšnih odpovedi počitnic. "Ljudje z obeh strani meje vedo, kaj je politika in nihče se zaradi nje preveč ne vznemirja. Naj vam povem, kaj slovenski gostje pravijo glede afere! Pravijo, da tako pri njih kot pri nas politika po potrebi, tako kot odgovarja njej na plano potegne neke teme," je za Večernji list povedal Nedo Pinezić, predstavnik hrvaških sobodajalcev, ki živi na Krku, kjer počitnikujejo in imajo svoje vikende številni Slovenci. "Verjemite mi, vse je isto, kot prej!"

Očitno na izbiro slovenskih gostov ne vplivajo toliko cene, o višini katerih so konec tedna opozarjali na portalu 24sata. Preberite v članku: Eksplozija cen na Hrvaškem.

Komentarjev 10
  • Lavdan 09:36 30.julij 2015.

    V času ko je važno samo kaj je tvoje in kaj moje in ko v par letih ne bo nobene meje nikjer se zmerjate zaradi nekaj abstraktnega. Lumpje ti pred nosom kradejo in nosijo tvoj trud na neke eksotične otoke ...prikaži veče a ti ne ukrepaš. Danes je pomembna samo še privatna lastnina. Če imaš denar lahko kupiš pol hrvaške obale, če ti bo to v tolažbo.

  • markus 17:51 29.julij 2015.

    Ja, če bi bila situacija obrnjena in bi Slovenija imela toliko obale, kot jo premore Hrvaška, Hrvati zaradi svojega ponosa nikoli ne bi letovali pri nas. Slovenci pa vedno znova dokazujejo, da so hlapci. Sebe sem namensko izvzel, ker nisem ...prikaži več hlapec in ne letujem na hrvaški obali. Raje grem v ostale sosednje države, v končni fazi pa lahko za spremembo podprem tudi naš slovenski turizem. Ni pa čudno potem tudi to, da ti "Slovenci", ki dopustujejo na Hrvaškem, pridejo nazaj popolnoma "hrvatizirani". Potem še nas v službi silijo s poslušanjem hrvaške glasbe - njihovih klap in ostalega, tako da ti (moram priznati) včasih gre že na bruhanje. Nekateri Slovenci se obnašajo kot zavedni Hrvati. Ni čudno, da se Hrvati norčujejo iz Slovencev. Mene ne preseneča več.

  • kontrahan 16:12 29.julij 2015.

    bfg kdo ti pa kaj hoče. Ti kot svetovljan že veš, ane.