Svet
9509 ogledov

Evakuirali več milijonov ljudi

Tajfun Hagibis zadel Japonsko
1/12
Epa
Česa takega niso videli že od leta 1958.

Japonsko je danes dosegel tajfun Hagibis, zaradi česar so oblasti odredile neobvezno evakuacijo za 7,3 milijona ljudi. Še preden je dosegel kopno, so veter in močne padavine, ki ga spremljajo, zahtevale eno smrtno žrtev. Odpovedali so več kot 1600 letov, navajajo tuje tiskovne agencije.

Vetrovi v sunkih 216 kilometrov na uro

Oko tajfuna je kopno doseglo ob 19. uri po lokalnem času (ob 12. uri po srednjeevropskem) na polotoku Izu, več kot 100 kilometrov jugozahodno od Tokia, je sporočila japonska meteorološka agencija. Stopnjo so znižali z "zelo močne" na "močno", a je še vedno pričakovati vetrove, ki v sunkih dosegajo 216 kilometrov na uro.

Tajfun Hagibis zadel Japonsko | Avtor: Epa Epa

Odredili so neobvezno evakuacijo za 7,3 milijona ljudi, a se je v zasilna bivališča zaenkrat zateklo okoli 50.000 ljudi.

Že ena smrtna žrtev

Prvo smrtno žrtev je Hagibis zahteval, še preden je središče doseglo kopno. V mestu Ichihara vzhodno od prestolnice so v avtomobilu, ki ga je prevrnil veter, našli truplo 49-letnega moškega.

Meteorologi so opozorilo pred obilnim deževjem izdali za sedem prefektur, med drugim za Tokio in Shizuoko. Opozorili so pred plazovi blata, naraslimi rekami, močnimi vetrovi in nevihtami.

Tajfun Hagibis zadel Japonsko | Avtor: Epa Epa

Hagibis je že prinesel obilno deževje, pri čemer je poplavilo poseljena območja v osrednjem delu države. V Hakoneju, ki leži vzhodno od Tokia, je od četrtka padlo 800 milimetrov dežja, v mestu Izu pa 700 milimetrov, je poročala japonska televizija NHK.

Štirje pogrešani, 50 poškodovanih

Z območij, ki jih je prizadelo obilno deževje in poplave, poročajo o štirih pogrešanih in 50 poškodovanih ljudeh.

Ob tem je v regiji Kanto in prefekturi Shizuoka brez elektrike ostalo 122.000 gospodinjstev, je sporočilo podjetje za distribucijo elektrike Tokyo Electric Power.

Tajfun Hagibis zadel Japonsko | Avtor: Epa Epa

Zaradi Hagibisa so letalske družbe odpovedale več kot 1600 letov. Prekinili so tudi železniške povezave na več linijah v tem delu Japonske.

Odpovedani sta bili dve tekmi svetovnega prvenstva v ragbiju, predvideni za danes. Težave pa tajfun povzroča tudi organizatorjem dirke formule 1 za veliko nagrado Japonske.

Primerljiv s tajfunom leta 1958

19. tajfun v letošnji sezoni je primerljiv s tajfunom, ki je leta 1958 v osrednjem in vzhodnem delu države zahteval 1200 smrtnih žrtev, so pojasnili na meteorološki agenciji.

Tajfun Hagibis zadel Japonsko | Avtor: Epa Epa

Hagibis po Japonskem pustoši mesec dni po tistem, ko je deželo vzhajajočega sonca prizadel tajfun Faxai, ki je zahteval eno življenje, okoli 130 ljudi je bilo poškodovanih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.