Svet
14 ogledov

Na Japonsko tudi evropska pomoč

(Foto: Reuters)
1/12
Žurnal24 main
Francoska agencija za jedrsko varnost je nesrečo na Japonskem po mednarodni lestvici jedrskih dogodkov, ki ima 7 stopenj, ocenila med peto in šesto stopnjo. IAEA: Nuklearke za zdaj vzdržale.

Na Japonskem reševalne službe nadaljujejo iskanje morebitnih preživelih po petkovem katastrofalnem potresu in sledečem cunamiju. Možnosti, da bodo med opustošenjem, ki je ostalo od nekdanjih mest in vasi, našli še kakšnega preživelega, so vedno manjše, a še vedno so.

Galerijo razdejanja si oglejte TUKAJ. Video današnje eksplozije pa je dostopen TUKAJ.

Tako je že jasno, da bo število mrtvih krepko čez deset tisoč, samo danes so našli dva tisoč novih trupel. Zavarovalnice naj bi zaradi potresa izplačale do 25 milijard evrov premij.

Bodo reaktorji vzdržali?
Pozornost svetovne javnosti pa je še bolj usmerjena v dramo v nuklearki Fukušima, kjer pristojni poskušajo spraviti pod nadzor tri reaktorje, katerih sredice grozijo z jedrsko katastrofo velikih razsežnosti. V nedeljo zjutraj je v nuklearki eksplodiralo še v drugo, tokrat v stavbi tretjega reaktorja, znova naj bi bil vzrok vodik, a reaktor sam naj bi ostal nedotaknjen. Oblasti so sporočile, da je bilo v eksploziji poškodovanih 11 ljudi. V soboto je eksplozija stresla reaktor številka ena.

Mehanik Masashi Gota, ki je delal v jedrski elektrarni Fokušima, pravi, da nuklearka naj ne bi bila narejena tako, da bi lahko preživela cunamije in potrese takšnih razsežnosti, kar naj bi vedeli tudi odgovorni. Naslednjih 24 ur bo tako po njegovem mnenju kritičnih. Tudi oblasti v ZDA so kritične do po njihovem mnenju "olepševalnih" dejanskih razmer.

Potrjeno je, da je zaradi prenizkega nivoja hladilne tekočine zaradi visokih temperatur že prišlo do delne stalitve gorivnih palic v reaktorjih 1 in 3, medtem ko naj bi bilo v drugem reaktorju stanje še slabše. Strokovnjaki si mrzlično prizadevajo reaktorjem zagotoviti dovolj visok nivo vode, pri čemer v reaktorje črpajo tudi morsko vodo, kar avtomatično pomeni, da reaktorji ne bodo več uporabni.

Vse pristojne službe, vključno z Mednarodno agencijo za jedrsko varnost (IAEA), za zdaj trdijo, da je sevanje pod nadzorom in da v okolje ni ušla nevarna doza, vseeno pa so okoli elektrarne, ki leži slabih 200 kilometrov severno od Tokia, evakuirali več sto tisoč ljudi. Pred množičnim uhajanjem radioaktivnih elementov zdaj namreč ščitijo le še zadrževalni sistemi reaktorja, če seveda delujejo normalno.

Gorivne palice v prvem in drugem reaktorju imajo za pogonsko gorivu uran, medtem ko tretji reaktor uporablja zdravju še bolj škodljivo mešanico urana in plutonija.

Zaradi izpostavljenosti radiaciji se po katastrofi na Japonskem zdravi 22 ljudi, poročajo pa tudi, da se je z radiacijo zastrupilo 17 ameriških marincev. Ameriška sedma flota je sicer ladje in letala umaknila iz bližine nuklearke.

Oblak "kmalu nad Evropo"
Na območju poškodovane japonske jedrske elektrarne Fukušima, iz katere so po sobotni eksploziji uhajale tudi radioaktivne snovi, piha močan jugovzhodni veter, ki bi radioaktivni oblak, če bi se formiral, odnesel proti Tihemu oceanu.

Švedske oblasti za jedrsko varnost pričakujejo, da bi radioaktivni oblak, ki bi bil sicer nizke intenzitete, Švedsko dosegel v približno dveh tednih. Andrej Stritar iz Uprave RS za jedrsko varnost trdi, da nevarnosti za Evropejce ni, vseeno pa so na Finskem ljudje že pričeli z mrzličnimi nakupi jodovih odmerkov.

Nemčija za zdaj križ čez podaljšanje
Nemčija je zaradi težav in nevarnosti radioaktivnega sevanja v japonskih nuklearkah sprejela začasni moratorij na odločitev o podaljšanju delovanja tamkajšnjih jedrskih elektrarn. O razmerah so sicer danes govorili okoljski ministri EU, med njimi tudi slovenski minister Roko Žarnić. Kot je dejal, nesreča na Japonskem gradnjo NEK2 v Krškem postavlja v novo luč.

Putin: Ne gre za globalno grožnjo
Ameriški predsednik Barack Obama je obljubil, da bodo ZDA stale Japonski, tretji ekonomiji sveta, v naslednjem težavnem obdobju ob strani, tudi njegov ruski kolega Dimitrij Medvedjev obljublja podobno. Premier Vladimir Putin pa je izjavil, da dogodki v japonskih jedrskih elektrarnah ne pomenijo grožnje jedrske katastrofe. Povedal je tudi, da Rusija ne namerava spremeniti ambicioznega načrta izgradnje na desetine novih jedrskih elektrarn v prihajajočih desetletjih. Tudi Poljska vztraja, da bo svojo prvo jedrsko elektrarno dokončala, saj da je potresi ne ogrožajo, o ukinitvi jedrskega programa ne razmišljajo niti v potresno precej bolj ogroženi Turčiji.

Pomagajte!
Rdeči križ Slovenije prosi in poziva vse, ki želijo pomagati prizadetim ob katastrofalnem potresu in cunamiju na Japonskem, da svoj prispevek nakažejo na: TRR 03100-1111122296, referenca oziroma sklic 00 937047, s plačilnim nalogom BN 02, namen "Potres Japonska".

Poseben račun, na katerega zainteresirani lahko nakažejo sredstva, je odprla tudi Slovenska Karitas, ki sredstva zbira na TRR 02140-0015556761, referenca oziroma sklic 00 6270, namen "Japonska".

Brezplačni klici Slovenija–Japonska
Mobilni operater Si.mobil je sporočil, da bo omogočil brezplačne klice iz Slovenije na Japonsko in obratno. Velja za storitve od 11. do 31. marca, drobni tisk pa si preberite tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.