Svet
3403 ogledov

Na jugozahodu BiH izbruhnil velik požar

Gozdni požar Profiemdia
V bližini mesta Ljubinje na jugozahodu Bosne in Hercegovine je v petek izbruhnil velik požar, ki se danes širi z veliko hitrostjo. Gasilci se trudijo omejiti plamene, ki ogrožajo več naseli.

"Razmere so katastrofalne. Gori gozd in nizko rastlinje. Začelo je tudi pihati, kar dodatno otežuje gašenje in razpihuje ogenj," je povedal poveljnik civilne zaščite Ljubinje Miodrag Ilić.

Požarna črta je danes dopoldne dosegla dolžino med 20 in 30 kilometrov, pri čemer so ogrožena tudi že tri naselja v občini Ljubinje. Gasilci skušajo medtem preprečiti širjenje proti drugim naseljem in magistralni cesti, ki teče ob mestu in med drugim vodi v Trebinje in hrvaški Dubrovnik.

Pri tem se soočajo s slabo opremljenostjo, saj sprva niso imeli niti dovolj nahrbtnih brentač za gašenje. Gasilsko društvo Trebinje in civilna zaščita sta ljubinjskim gasilcem tako danes dostavila 25 brentač, poroča srbski spletni portal Blic.

Trebinjski gasilci, ki so najbližje požaru, pa medtem niso mogli pomagati pri gašenju, saj se z ognjem soočajo tudi na območju svoje občine, še navaja Tanjug. Ponoči se je sicer s požarom v Ljubinju borilo več kot sto gasilcev, gozdarjev, policistov in drugih prostovoljcev.

Po poročanju spletnega portala televizije Al Džazira Balkans gori tudi na planini Čvršnica, kjer je zagorel borov gozd, so sporočili iz civilne zaščite.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • bodpametn 18:30 15.julij 2017.

    Pejte jim pomagat, ne pa tle panike zganjat!