Svet
0 ogledov

Na Kitajskem OI in napadi

Policija opravlja nadzor nad mestom. Žurnal24 main
V mestu Kuqa v kitajski nemirni regiji Šindžjang na severozahodu Kitajske je v nizu eksplozij življenje izgubilo osem ljudi.

Manj kot teden dni po napadu na policijsko postajo v Kašgarju, ki je terjal 16 življenj, se je zgodil napad na policijsko postajo v mestu Kuqa. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua so napadalci, ki so imeli doma izdelane bombe, za svojo tarčo izbrali policijske postaje in uradne zgradbe.

Odjeknilo naj bi več kot deset eksplozij. V najhujši med njimi je bil ubit en varnostnik, štirje ljudje pa so bili ranjeni. Policija je začela streljati na napadalce in enega od njih ubila, drugi se je sam razstrelil, tretjega pa so ujeli. Ujeti napadalec je po poročanju francoske agencije AFP, ki se sklicuje na Xinhuo, izjavil, da je v napadu sodelovalo 15 ljudi.
Nekaj ur po napadu se je zaostrilo na bližnji tržnici, na kateri se je skušalo skriti pet napadalcev, a jih je policija odkrila. Policisti so dva ustrelili, trije pa so se razstrelili z lastnimi bombami.

Mesto zaprto
Policija je ukazala, da nihče ne sme zapustiti mesta in začela s pregledovanjem mestnih ulic."Po ulicah patruljirajo vojaki,“ je za nemško agencijo dpa povedal tuji očividec. V provinci Šindžjang veljajo strogi varnostni ukrepi. "Okoliščine so še vedno nejasne. Naši voditelji še niso določili narave incidenta,“ je dejal uradnik komunistične partije iz Kuqe. "Vse kaže na separatiste,“ je dodal, ko so ga vprašali, kdo bi lahko stal za napadom.

V Pekingu so se na kriznem sestanku že zbrali kitajski olimpijski funkcionarji in strokovnjaki. Organizatorji pekinških OI so prepričani, da napadi nimajo nobene povezavze z igrami.
 
Nemirna regija
V okrožju Kuqa živi kitajska muslimanska manjšina Ujgur, za katero kitajske varnostne sile nenehno govorijo, da predstavlja grožnjo za olimpijske igre. Regija je že sredi 40. let prejšnjega stoletja izrazila željo po neodvisnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.