Svet
6 ogledov

Na Kitajskem ukinjajo zabavne programe

televizija Žurnal24 main
Kitajske satelitske televizijske postaje so drastično zmanjšale število zabavnih oddaj v najbolj gledanem času, so danes poročali kitajski mediji.

Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua se je število zabavnih oddaj v najbolj gledanem času zmanjšalo s 126 na 38 na teden, kar je v skladu z uredbo, ki jo je oktobra lani izdala državna uprava za radio, film in televizijo. S prvim januarjem morajo v večernih urah predvajati manj zabavnega programa in najmanj dve uri novic.

V nekaj letih program postal raznolik

Kitajske oblasti so zadnjih nekaj let državne medije spodbujale, naj postanejo bolj konkurenčni in manj odvisni od državnih subvencij. V borbi za bralce in gledalce je tako poročanje medijev postalo bolj kritično, program pa bolj raznolik.

Toda težnje po svobodnejšem poročanju, pojav resničnostnih oddaj in eksplozija mikroblogov na svetovnem spletu so zmanjšali vpliv oblasti na javno mnenje. Predsednik države Hu Jintao je ta teden v prispevku za glasilo komunistične partije opozoril pred naraščajočim vplivom zahodne kulture. Po njegovih besedah so se "sovražne mednarodne sile" spravile na Kitajsko na "ideološkem in kulturnem področju".

Vodstvo partije se je na oktobrskem zasedanju strinjalo, da je treba spodbujati "mehko moč" kitajske kulture, s čimer naj bi si partija po mnenju analitikov poskušala zagotoviti tudi podporo pred menjavo vodstva v letošnjem letu. Kitajske televizije imajo daleč največ gledalcev na svetu, po ocenah pa ima do televizije dostop 95 odstotkov od 1,3 milijarde Kitajcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.