Svet
1443 ogledov

Na Kitajskem zavladal simbol sreče in bogastva

Kitajsko novo leto Profimedia
Kitajci po celem svetu so danes vstopili v leto lesenega zmaja, ki bo trajalo do 28. januarja 2025. Za razliko od zahodne pošastne percepcije zmaja je na Kitajskem to mitološko bitje simbol sreče in bogastva. Tradicionalno so pred praznovanji potekale velike migracije iz urbanih središč, kar pa je na Kitajskem oteževalo predvsem vreme.

Medtem ko je zmaj pri nas nekaj srhljivega in groznega, pa Kitajcem predstavlja srečo, bogastvo in moč, je za STA pojasnil sinolog Severin Lorenčič. Zmaj je eno bolj priljubljenih znamenj, predvsem v Aziji. Številni verjamejo, da predstavlja dolgo in močno zvezo, številni se tudi veselijo, da bodo njihovi otroci rojeni v letu zmaja, poroča ameriški CNN. V letu zmaja je po poročanju kitajskega časnika Global Times običajno rojenih več otrok kot ponavadi. Povečalo naj bi se tudi število porok.

Ob novem letu se tradicionalno iz velikih mest na pot k družinam podajo milijoni Kitajcev. Ta teden so sicer v osrednji Kitajski zaradi nenavadno močnega sneženja in mraza odpovedali številne lete in vlake. Nastali so tudi številni prometni zastoji, ki so že sicer stalnica v tem delu leta.

Z današnjim dnem se sicer začnejo raznolika praznovanja, ki običajno trajajo 15 dni, ponekod celo več.

Novo leto je v kitajski kulturi povezano s številnimi miti in običaji. Znotraj Kitajske se tradicije glede njegovega praznovanja sicer razlikujejo od regije do regije, vendar pa velja, da se na predvečer novega leta družina zbere na skupni večerji, navaja spletna enciklopedija Wikipedija.

V skladu z eno od tradicij naj bi vsaka družina temeljito očistila svoj dom, iz njega odnesla vso nesrečo in naredila prostor za prihajajočo srečo. Precej razširjen je tudi običaj okraševanja oken in vrat z rdečimi papirnatimi izrezki.

Lorenčič je imel priložnost obiskati Kitajsko v času tega praznika, ki hkrati obeležuje prihod pomladi. Kot je opisal, je bilo mesto, kjer je bival, tako rekoč prazno, hkrati je bila večina lokalov oziroma restavracij zaprtih. Kot je dodal, mnogi pravijo, da je ravno ta čas edini, ko se je možno z avtom voziti po Pekingu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Kmodri_ 22:21 10.februar 2024.

    Kitajski kapitalizem je tako neusmiljen, da ga lahko imenujemo Okrutni kapitalizem! Še v Sloveniji imamo divji kapitalizem, ki je napram kitajskemu v bistvu socializem!

  • Kmodri_ 12:23 10.februar 2024.

    Kitajci so svetovni nateguni Pogodb se ne držijo, vedno iščejo luknje kako nategniti kupca! So zviti in in zelo nevarni narod z močno željo po ekpanzionizmu Bolej imperializmu! Slovenski rek pravi: Poštenega Kitajca ni!