Svet
4538 ogledov

Na kitajskih Havajih ujetih 80.000 turistov

otok Hainan Kitajska Profimedia
V turističnem mestu Sanya na kitajskem otoku Hainan, ki velja za kitajske Havaje, je obstalo 80.000 turistov.

Kitajske oblasti so namreč odredile zaprtje mesta z milijon prebivalci, potem ko so tam odkrili skoraj 500 primerov novega koronavirusa.

Odpovedani so bili vsi poleti v mesto in iz njega, ustavljena je bila prodaja železniških vozovnic. Prav tako so odpovedane vse prireditve, odprte so le lekarne in trgovine z najnujnejšimi živili.

Turisti, ki želijo mesto zapustiti, morajo v sedmih dneh predložiti pet negativnih testov PCR na novi koronavirus, so sporočile oblasti. Mestne hotele so pozvale, naj turistom, ki so obstali v njih, ponudijo 50-odstotni popust za namestitev, dokler ne bodo odpravljene omejitve potovanj.

V mestu Sanya, ki privablja predvsem deskarje na vodi, je sicer ta čas vrhunec turistične sezone.

Kitajska še vedno vztraja pri politiki ničelnega covida s hitrimi zaprtji mest in obsežnim testiranjem ter dolgimi karantenami. Po podatkih Univerze Johns Hopkins je od začetka pandemije na Kitajskem zaradi covida-19 umrlo manj kot 15 tisoč ljudi.

V zadnjih mesecih so oblasti zaradi primerov covida-19 zaprle več mest po državi. Meje države so od začetka pandemije bolj ali manj zaprte, zato turistov iz tujine praktično ni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Naklonsky 12:17 08.avgust 2022.

    Naš mr. Taubi nas pa pošilja na morje po vitamin D… Kje tukaj nor? Stroka zahteva testiranje osnovnošolcev… aja, svoboda odločitev in izvajana!

  • mirror 17:11 07.avgust 2022.

    Kitajci izvajajo protiustavne ukrepe, mar ne levičarji? Kitajci vedo, da zaradi Covida trpi najbolj gospodarstvo. Naših levičarjev pa ne skrbi gospodarstvo. Vsi so zaposleni v JS in nevladnih organizacijah, v gospodarstvu jih pa ni.

  • eminenca 16:18 07.avgust 2022.

    no pa je štala ... pa si tkole ujet bogsigavedi kolko časa ... pa da ti še dnarja zmanjka, al pa da te ukradejo