Svet
8 ogledov

Na kometu našli led in organske molekule

Philae EPA
Modul Philae je na kometu Čurjumov-Gerasimenko našel led in organske molekule. Znanstveniki so prepričani, da se bo Philae spet oglasil.

Laboratorij Philae je na kometu Čurjumov-Gerasimenko odkril led in organske molekule, so sporočili iz nemškega vesoljskega centra DLR. Modul je na kometu, ki je od Zemlje oddaljen okoli 311 milijonov kilometrov pristal 12. novembra.

Analiza okolice in identifikacija molekul se nadaljuje. Čaka jih tudi analiza podatkov o notranji strukturi kometa, ki jih je zbral Philae. Kamera, nameščena na modulu, je posnela bližnje posnetke površja, s čimer so znanstveniki dobili podatke o dveh različnih lokacijah na kometu.

Modulu je v soboto med delovanjem zmanjkalo baterij, saj je pristal na senčni lokaciji. Znanstveniki so prepričani, da Philae še ni rekel zadnje. "Prepričan sem, da bo Philae znova vzpostavil kontakt z nami in da bomo znova lahko upravljali instrumente," je povedal Stephan Ulamec iz DLR. Stik bi lahko vzpostavili spomladi prihodnje leto, ko bo komet prišel do območja, kjer bodo sončni žarki lahko dosegli sončne celice na laboratoriju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.