Svet
18 ogledov

Na konklavu tudi kardinal, ki je vedel za zlorabe otrok

Roger Mahoney EPA
Losangeleška nadškofija je pristala na plačilo deset milijonov dolarjev odškodnine štirim moškim, ki naj bi jih v 70. letih prejšnjega stoletja spolno zlorabil bivši duhovnik. Za zlorabe je vedel tudi ameriški kardinal, ki trenutno izbira novega papeža.

Poravnavo so ta mesec dosegli odvetniki četverice, nekdanji duhovnik in losangeleški kardinal Roger Mahony, ki se prav zdaj v Vatikanu udeležuje konklava, na katerem bodo kardinali izvolili novega papeža. Njegovo sodelovanje pri izbiri novega papeža je poskusilo preprečiti več kot 10 tisoč ameriških katoličanov. Ti so zaradi sumov, da je ščitil duhovnike, ki so zlorabljali otroke, podpisali peticijo, ki pa njegovega odhoda v Vatikan ni preprečila.

Dogovor o poravnavi je pospešila objava več sto dokumentov o zlorabah minuli mesec, s katero je Mahony dolgo odlašal, je pojasnil eden od odvetnikov. Mahony je bil sicer zelo priljubljen nadškof, ki je do leta 2011 kar 26 let vodil največjo nadškofijo v ZDA, ki šteje več kot pet milijonov vernikov.

Duhovnik Michael Baker je v 70. letih večkrat spolno nadlegoval štiri mlade fante, tudi med izleti v San Diego, kjer so prespali, razkrivajo dokumenti.

Kardinal Mahony vedel za zlorabe

Tožniki so v tožbi trdili, da je takratni nadškof Mahony dovolil, da Baker ostane duhovnik, čeprav je leta 1986 priznal, da je v preteklosti spolno zlorabil mladoletnike. Istega leta je bil poslan na prihiatrično zdravljenje, po vrnitivi pa mu je bilo dovoljeno, da še naprej opravlja duhovniški poklic. Tako so se nadaljevale tudi zlorabe.

Baker je decembra 2007 začel prestajati več kot desetletno zaporno kazen. Na sodišču je priznal krivdo v 12 točkah obtožnice o oralnem seksu z mladoletniki. Oktobra 2011 je bil izpuščen na prostost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Baker največja napaka"

Kardinal Mahony je sicer duhovnika Michaela Bakerja označil za svojo "največjo napako".

"Že dolgo, dolgo časa trdimo, da smo z Bakerjem naredili hude napake. Zavedamo se, da smo  odgovorni za vse, kar je storil," je dejal nadškofijin odvetnik Michael Hennigan.

Pravni zastopnik ene izmed žrtev John Manly pa je opozoril še na nekaj drugega: "Človek, ki bi lahko vse skupaj zatrl v kali in preprečil, da bi bili trije od štirih otrok zlorabljeni, danes sedi v Rimu in odloča o novem Kristusovem namestniku. To se mi zdi zelo problematično."

Komentarjev 2
  • mph 11:58 13.marec 2013.

    Na žalost .... Ne pomeni pa, da ostali niso delali isto, samo pač ni prišlo do primerov, ki bi končali na sodišču.

  • hubertfast 10:26 13.marec 2013.

    Nič novega, klasika.