Svet
8 ogledov

Na Kosovu dosegli dogovor

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Hashimu Thaciju je uspelo skleniti koalicijski dogovor z manjšimi strankami. Nova vlada naj bi začela težko pričakovane pogovore o odnosih s Srbijo.

Thacijeva stranka Demokratska stranka Kosova (PDK) je dva meseca po volitvah oblikovala koalicijo s stranko Zveza za novo Kosovo (AKR) in strankami, ki zastopajo etnične manjšine. Za koalicijo z omenjenimi strankami se je PDK odločila potem, ko so preostale tri večje stranke zavrnile možnost koalicije s Thacijem.

Premier bo tudi v tem mandatu Thaci, za novega predsednika pa so izbrali Behgjeta Pacollija, kontroverznega milijonarja, ki deluje v Švici. Thaci napoveduje, da gre koaliciji "za novo Kosovo, razvoj, demokratične reforme, gradnjo multietnične družbe, ustvarjanje novih služb in evropske perspektive".

Thaci je napovedal, da bo ena od prvih odločitev kabineta povezana z začetkom dialoga s Srbijo. Zaradi zamude pri sestavljanju koalicije je v teh pogovorih namreč prišlo do zamika. Vlada bo morala prioritetno sprejeti tudi osnutek proračuna za letošnje leto in začeti s privatizacijo državnih podjetij. "Pripravljeni smo delati," je dejal Pacolli. "Imamo moč, energijo, znanje in voljo za delo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.