Svet
36 ogledov

Na Kosovu "skoraj na meji vojne"

Kosovo Reuters
Srbski parlament naj bi na današnjem izrednem zasedanju sprejel izjavo o razmerah na Kosovu.

Sklic izredne seje skupščine je v četrtek zahtevala srbska vlada, potem ko se politične stranke več dni niso mogle dogovoriti in se pod zahteve za sklic ni podpisalo dovolj poslancev.

Zasedanja se poleg sbrskega premierja Mirka Cvetkovića in predsednika Borisa Tadića udeležujejo tudi ostali ministri ter vodja srbskih pogajalcev v dialogu s Prištino Borislav Stefanović. Zasedanje še traja.

Cvetković je ob začetku razprave poslancem dejal, da so krizo na severu Kosova izzvale oblasti v Prištini in da je njihova namera z nasilnimi akcijami pripeljati Srbijo do prekinitve dialoga med stranema. Dodal je, da Srbija poziva mednarodno skupnost, EU in ZN k spoštovanju resolucije VS ZN 1244. Poziva jih tudi k ravnanju v skladu z mandatom - vzpostavitvi miru in ne izgradnji neodvisnosti Kosova, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

"Na meji vojne"

Stefanović je razmere na severu Kosova označil za dramatične, skoraj na meji vojne. Ponovil je, da morajo stanje na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak vrniti v prejšnje stanje, "da bi lahko dali možnost pogajanjem". Čim prej je treba najti rešitev za prehoda, ki jih je po njegovih besedah zaprl Kfor, tako da bi na sever Kosova prihajala zdravila in hrana. Dodal je, da bodo nadaljevali pogovore s Kforjem o rešitvi blokad kosovskih Srbov na cestnih povezavah do mejnih prehodov.

Minister za Kosovo Goran Bogdanović je dejal, da od začetka krize obstaja sum, da je Priština enostransko delovala v soglasju z mednarodno skupnostjo. Poslance je pozval k enotnosti v obrambi Kosova ter sedanjo krizo označil kot najresnejši izziv za mir in stabilnost.

Zunanji minister Vuk Jeremić je ocenil, da je Priština z uporabo sile skušala "spremeniti razmere na terenu, ker se z diplomatskimi sredstvi ne more izboriti za vzpostavitev državnosti".

Za mirno rešitv spora

Obrambni minister Dragan Šutanovac pa je izpostavil, da si Srbija prizadeva za mirno rešitev spora, ob tem pa ponovil nujnost vrnitev na stanje po poskusu zavzetja omejenih mejnih prehodov s strani posebnih enot kosovske policije v ponedeljek. Poudaril je še nujnost vrnitve zaupanja v mednarodno skupnost, saj varuje mir na območju.

Večina strank je izjavi napovedala podporo, predlagali pa so tudi nekaj dopolnil. Odbor za Kosovo in Metohijo se je uskladil o predlogu deklaracije o trenutnih razmerah na območju in ga poslal v parlament, ki ga mora potrditi. Medtem se vodje poslanskih skupin s predsednico skupščine niso uspelo dogovoriti o končni obliki teksta. Po njenih besedah naj ne bi bili sprejemljivi nekateri amandmaji in zahteve nekaterih opozicijskih strank.

Kosovo z "enostranskimi akcijami"

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug predlog izjave med drugim ocenjuje, da razvoj dogodkov na severu Kosova ogroža suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije, ki ima pravico in dolžnost v skladu z Ustanovno listino ZN in svojo ustavo, da se z legalnimi sredstvi temu upre.

"Začasne institucije samouprave" v Prištini so poskušale z enostranskimi akcijami nasilno spremeniti dejansko stanje na terenu, dodatno pritisniti na Srbijo in vsebinsko izničiti resolucijo ZN 1244, s čimer so ogrozile mir, stabilnost in možnost kompromisne rešitve, še piše v predlogu deklaracije.

Razmere na severu Kosova so se zapletle, ko se je Priština v ponedeljek zvečer odločila za namestitev posebnih enot kosovske policije na tamkajšnja mejna prehoda s Srbijo, kar je ujezilo tako kosovske Srbe kot tudi uradni Beograd.

Komentarjev 1
  • privat 08:44 31.julij 2011.

    srbija na meji vojne...ja to je vsako jutro ko srbijanc vidi nesrbijanca...Dajte vzspostavit mir..ali pa pokličite prostovolce (anti srbijance) da vzpostavijo mir,če Slovenska vojska neupa!!.Dost je srbskega nacionalizma!!!!