Svet
20 ogledov

Na Kosovu streli, pogovori odpovedani

Kosovska Mitrovica. EPA
V Kosovski Mitrovici so iz albanske strani streljali na delavce, ki so v srbskem delu čistili strugo, poroča srbski B92. Ranjenih ni bilo. Srbska delegacija zaradi zadnjih dogodkov odpovedala današnje srečanje z albansko v okviru dialoga pod okriljem EU.

Neznanci so danes zjutraj iz južnega dela Kosovske Mitrovice streljali na delavce, ki so v srbskem delu mesta čistili strugo reke Ibar, poroča srbski B92. Incident, v katerem ni bilo ranjenih, je po njihovem pisanju potrdila tudi kosovska policija.

Razmere na prehodu Jarinje so sicer mirne, vojaki Kforja pa so okrepili barikade na alternativnem prehodu, ki so ga blizu uradnega vzpostavili Srbi.

Zaradi nasilja odpovedali pogovore

Za danes predvideno nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino, ki poteka pod okriljem EU, je zaradi najnovejšega nasilja na severu Kosova odpovedano. Srbska delegacija ni bila pripravljena nadaljevati pogajanj, poroča STA.

Vodja srbske delegacije na pogovorih Borislav Stefanović je v torek dejal, da se o telekomunikacijah, električni energiji in regionalnem sodelovanju, kar naj bi bila tema tega kroga pogajanj, ni mogoče pogovarjati, medtem ko na severu Kosova streljajo na neoborožene civiliste.

Vojak Kforja ustrelil civilista

Najnovejši nemiri so se po podatkih Kforja začeli v torek okoli 13. ure, ko je civilno vozilo poskušalo nasilno vdreti na območje Kforja pri mejnem prehodu Jarinje na meji med Srbijo in Kosovom. Kot trdijo pripadniki Kforja, so bili protestniki oboroženi s kamenjem in doma narejenimi eksplozivnimi napravami.

Sile Kfor so to poskušale preprečiti, pri tem pa je bil ranjen vojak Kforja. Ameriškemu vojaku Kforja so hoteli tudi odvzeti orožje, po ustnem opozorilu pa je streljal in ob tem ranil civilista, ki mu je poskušal odvzeti orožje. V nasilju so bili ranjeni štirje pripadniki Kforja in sedem kosovskih Srbov, od katerih jih je šest še vedno v bolnišnici, še poroča agencija.

Komentarjev 8
  • privat 20:50 30.september 2011.

    ja nekateri narodi še vedno trpijo fašizem....

  • gec 20:28 29.september 2011.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si

  • gec 20:26 29.september 2011.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si