Svet
12 ogledov

Na Kosovu znova volitve

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V petih občinah na Kosovu potekajo ponovne volitve. Decembra je namreč tam prišlo do nepravilnosti. Današnji rezultat verjetno ne more ogroziti zmage demokratske stranke.

Ker so na parlamentarnih volitvah 12. decembra v petih občinah zabeležili nepravilnosti, danes potekajo ponovne volitve. Spomnimo: po decembrskih volitvah so ugotovili, da je na nekaterih voliščih glasovalo več ljudi, kot jih je bilo vpisanih v volilne imenike, saj je bila volilna udeležba več kot 100-odstotna.

Zato gredo v celoti gredo znova na volišča prebivalci občin Drenas, Skenderaj in Dečani, v dveh občinah pa le delno.

Zmaga demokratov ni ogrožena
Izid ponovljenih volitev bo verjetno nekoliko vplival na delitev sedežev v 120-članskem parlamentu v Prištini, ni pa pričakovati, da bi izid teh volitev, na katerih lahko sodeluje okoli 100.000 volivcev, ogrozil zmago Demokratske stranke Kosova.

Stranka premiera Hasima Thacija je glede na začasne izide osvojila 35,5 odstotka glasov. Na drugo mesto se je s 23,6 odstotka glasov uvrstila opozicijska Demokratična liga za Kosovo (LDK). Osrednja volilna komisija bo takoj po preštetih glasovih razglasila končne rezultate volitev, s čimer bodo formalno izpolnjeni pogoji za začetek pogovorov o oblikovanju nove kosovske vlade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.