Svet
12 ogledov

Na Kubi imajo transseksualnega revolucionarja

Jose Agustin Hernandez Gonzalez
1/3
EPA
Majhen, s pobarvanimi lasmi in v visokih petkah - Jose Agustin Hernandez Gonzalez na prvi pogled ne spominja na velikega latinskoameriškega revolucionarja.

V kubanski provinci Villa Clara, kjer se je nekoč boril tudi Che Guevara, imajo novega političnega heroja, ki na prvi pogled verjetno res ne spominja na revolucionarja. Jose Agustin Hernandez Gonzalez ima pobarvane lase, umetne dojke, najraje pa se naokoli sprehaja v visokih petkah. Jose je namreč transseksualec, ki ga v domačem okolišu vsi naslavljajo z Adele.

"To je bila velika zmaga," se zmage na volitvah za sedež v mestnem svetu spominja Gonzales, ki ima, odkar je v mestnem svetu, skorajda vsak dan obisk. K njemu prihajajo novinarji, zelo ponosen pa je bil na obisk poslanke Mariele Castro, hčerke znanega politika Raula Castra. Mariela je sicer znana borka za pravice gejev.

Robin Hood revnih

Jose prihaja iz barakarskega naselja. Svoje revščine ne skriva – živi v leseni hišici, veliki deset kvadratnih metrov, brez vodovodne napeljave in stranišča. Nič bolje se ne godi njegovim sosedom, ki ga kujejo v zvezde. "On je tisti, ki gleda v prihodnost. Že od nekdaj nam pomaga," je povedala 48-letna Magaly Alvarez. Od oktobra se je tako v naselju že marsikaj spremenilo, med drugim so dobili ulično razsvetljavo, za katero so se borili več let.

Gonzaleza so v mestni svet sicer izvolili oktobra. "Sosedi so najprej predlagali nekoga drugega, ki je bil član partije, a je kandidaturo odklonil. Nato so ugotovili, da sem jaz edina druga možnost," je izjavil Gonzalez, ki je zapriseženi komunist. Kljub temu je bila volilna komisija sprva skeptična. "Mislili so, da gre za šalo," se kandidature spominja neka soseda. Na koncu pa so popustili.

Njegova zmaga kaže na spremembe, ki jih kljub politični togosti v zadnjem času doživljajo na Kubi. Homoseksualci so po revoluciji, od leta 1959, na Kubi preživljali težke čase. Pošiljali so jih v delovne kampe. Njihova situacija se je izboljšala leta 2010, ko je Fidel Castro pregon homoseksualcev označil za nepravičnega.

Gonzalez pa se svojih uspehov ne more veseliti, saj njegov 30 let mlajši partner sedi v ječi, ker je kradel živino. Kako je živeti v zaporu, je Gonzalez spoznal tudi sam. Ko je njegov oče izvedel, da je gej, ga je dal zapreti. "Iz zapora sem prišel še bolj gej," se je pošalil novi up revnih iz Caibariena.

Komentarjev 1