Svet
1 ogledov

Na Kubi izbruhnila kolera

Kolera se širi prek okužene hrane in vode. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Na Kubi zabeležili več primerov okužbe s kolero, tri osebe so umrle. Kubanske oblasti mirijo, da imajo razmere pod kontrolo.

Kolero so kubanske oblasti sprva zabeležile v mestu Manzanillo na jugu države, kjer je okuženih najmanj 50 ljudi, tri osebe pa so izgubile življenje. Zdaj o prvi okužbi poročaju tudi iz prestolnice Havana.

Oblasti ob tem mirijo, da imajo razmere pod kontrolo in da so se najmanj štiri bolnišnice že pripravile na morebitno izolacijo bolnikov, poroča BBC.

Najhuje na jugu države

Največ okužb so zabeležili v provinci Granma, ki leži na jugu države, in od koder zdravniško osebje vse od potresa leta 2010 odhaja na Haiti, kjer jim v bolnišnicah nudi pomoč. Ker se Haiti od potresa bori z izbruhi kolere, bi jo lahko v državo prinesli ti delavci.

Po podatkih okuženih so kolero dobili s pitjem iz oporečnega vodnjaka, kar pa še ni uradno potrjeno.

Da bi zajezili izbruh so oblasti pregledale že okoli tisoč ljudi. Prednost dajejo slabotnim, starejšim in nosečnicam. Na tak način so v Havani tudi odkrili prvi primer bolezni. Okužena je 60-letnica, ki je za zdaj v stabilnem stanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.