Svet
2955 ogledov

Na ladji v Mehiki, na kateri so sumili na koronavirus, več Slovencev

mehika ladja koronavirus Epa
Ladjo MSC Meraviglia, na kateri je okoli 6000 ljudi, so zaradi suma okužb s koronavirusom zadržali na otoku Cozumel. Na njej več Slovencev.

V pristanišču na mehiškem otoku Cozumel so zaradi suma okužb z novim koronavirusom ustavili veliko ladjo za križarjenje MSC Meraviglia, na kateri je okoli 6000 ljudi. Zdravstveni delavci so izvedli teste za prisotnost virusa. Vendar pa se očitno niso odločili za testiranje vseh ljudi na korvu ladje, ampak le tistih, ki so kazali znake okužbe. 

Po zadnjih informacijah ministrstva za zunanje zadeve je na križarki MSC Meraviglia vsak 10 slovenskih državljanov. Z ministrstva sporočajo, da so z vsemi v stiku. "Po informacijah zdravstvene službe ladje koronavirus na ladnji ni potrjen. Test pri članu osebja s sumom na virus, je potrdil prisotnost gripe," so sporočili.  

Ladja zdaj že nadaljuje pot, je potrdilo slovensko zunanje ministrstvo. 

mehika ladja koronavirus | Avtor: Epa Epa

Čakajo na potrditev testiranja

Za testiranje so se odločili, ko je eden od članov posadke zbolel z gripi podobnimi simptomi. Sprva so ladjo že zavrnili na Jamajki in Kajmanskih otokih, guverner mehiške zvezne države Quintana Roo, Carlos Joaquin pa jim je vendarle dovolil zasidranje na otoku Conzumel, ki je del te države na vzhodu Mehike.

Vendar pa guverner ni odobril izkrcanju nikomur, dokler ne bodo testiranja potrdila, da na ladji ni koronavirusa sars-cov-2, ki je po vsem svetu zahteval že več kot 2800 življenj, z njim pa se je okužilo več kot 80.000 ljudi.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je dejanje guvernerja podprl in dejal, da je treba skrbeti za zdravstveno varnost ljudi. A hkrati je zagotovil, da Mehika ne bo podlegla histeriji glede koronavirusa. "Ne moremo zapreti naših pristanišč ali letališč," je dejal predsednik.

Podobne simptome kot omenjeni član posadke je kazala ena deklica, pri kateri test prav tako ni pokazal prisotnosti koronavirusa. 

Zaenkrat je v Latinski Ameriki Brazilija edina država, v kateri so potrdili okužbo s tem koronavirusom, ki se je prvič pojavil decembra lani v kitajskem mestu Wuhan. So ga pa zabeležili tudi v ZDA in Kanadi. Okužbo so sicer doslej potrdili v skupno 48 državah, večinoma azijskih in evropskih.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 2
  • Avatar MS
    MS 10:37 28.februar 2020.

    Proti Korona virusu jejte veliko česna in čebule! Sicer to nima zdravilnih učinkov, je pa garancija da se vam nihče ne bo približal!

  • Avatar vec
    vec 09:45 28.februar 2020.

    pilota falcona že izvajata sekvenco za vžig motorjev in vzlet.